Trump a West Point katonai akadémián tartott beszédet

A hadsereg „maradandó” szerepét emelte ki az Egyesült Államok Katonai Akadémiáján szombaton tartott beszédében Donald Trump amerikai elnök, aki az elmúlt hetek országszerte zajló tüntetései közepette a közrend védelmében lépett fel.

Forrás: MTI2020. 06. 14. 8:59
TRUMP, Donald
MTI/EPA/SIPA USA pool/Oliver Contreras Fotó: Oliver Contreras
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York melletti West Point akadémia végzős évfolyamának tartott beszédében Donald Trump azt mondta:

„Az önök közösen vállalt küldetése, hogy megvédjék országunkat, védelmezzék népünket és továbbvigyék a szabadság és egyenlőség tradícióit, amelyek biztosításáért annyian áldozták életüket.”

A Fehér Ház és magas rangú katonai vezetők között az elmúlt hetekben feszültség alakult ki a fegyveres erők amerikai földön való bevethetőségének kérdésében. Trump többször is azzal fenyegetett, hogy katonákat vezényel azoknak a tüntetéseknek a megfékezésére, amelyek azután robbantak ki, hogy egy minnesotai intézkedés során, rendőri túlkapás következtében életét vesztette George Floyd fegyvertelen afroamerikai férfi.

Szombati beszédében Trump azt mondta, az Egyesült Államok kivételességét „intézményeinek a pillanatnyi indulatokkal és előítéletekkel szembeni maradandósága adja.”

„Amikor viharos időket élünk, amikor rögös az út, az számít a legtöbbet, ami állandó, időtlen és örök.”

Az országban hónapok óta tomboló koronavírus-járvány miatt az akadémia 1100 végzős hallgatójának az eseményt megelőzően kéthetes karanténba kellett vonulnia – jelentette az amerikai média, köztük a CNN hírtelevízió és a The New York Times című lap. Egyes megszólalók bírálták Trumpot, mondván, hogy politikai haszonszerzést szolgáló megjelenésével kockára tette a kadétok egészségét.

A republikánus párti elnök beszédében azt is kijelentette, hogy országa „véget vet a végtelen háborúk korszakának, s annak helyébe Amerika létfontosságú érdekeinek világosan megfogalmazott védelme lép”.

Megjegyezte, hogy az amerikai fegyveres erőknek nem feladatuk sem más nemzetek újjáépítése, sem „olyan, távoli országok ősi konfliktusainak megoldása, amelyekről sokan még csak nem is hallottak”.

„Nem vagyunk a világ rendőrei”

– tette hozzá.

Washington az elmúlt hónapokban terveket vázolt fel arra, hogy a közeli jövőben kivonja katonáit a világ több térségéből is, így Afganisztánból, Irakból és részben Németországból. Ez utóbbi elképzelés értelmében a Pentagon 9500 amerikai katonát vonna ki a Németországban tartósan állomásozó 34 500 katonából, ami ellenállást váltott ki még a republikánus törvényhozók között is.

Múlt héten a kongresszus 22 republikánus tagja fordult Trumphoz, arra figyelmeztetve őt, hogy az Európában állomásoztatott erők jelentős csökkentése Oroszország érdekeit szolgálná, miközben károsan hatna az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeire.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.