Lezáratlan maradhat az afganisztáni háború

Közel egy év telt el azóta, hogy az amerikai kormány képviselői és a tálib vezetők tárgyalóasztalhoz ültek abból a célból, hogy elősegítsék az afgán kormány és a tálibok közötti béketárgyalások folytatását, melyek a csaknem húsz éve tartó konfliktust zárnák le. Ezt követően az afgán politikusok, valamint a tálibok vezetői is több alkalommal folytattak megbeszéléseket, azonban a harcok nem csitulnak.

2021. 02. 12. 7:15
null
Kabul, 2021. február 9. Az afgán biztonsági szolgálat tagjai elszállítanak egy robbanás következtében megrongálódott jármûvet Kabulban 2021. február 9-én. A pokolgép az afganisztáni külügyminisztérium egyik gépkocsijában robbant, ugyanakkor Kabul másik részén ismeretlen fegyveresek agyonlõttek négy minisztériumi dolgozót. MTI/AP/Rahmat Gul Fotó: Rahmat Gul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két, autóba szerelt pokolgép robbant szerda reggel az afgán főváros, Kabul két körzetében. A merényletben legalább ketten meghaltak és öten megsebesültek. Kedden ismeretlen fegyveresek agyonlőttek négy hivatali dolgozót szintén Kabulban, korábban pedig arról adtak hírt az afgán hatóságok, hogy a kormányerők legalább tizenhat tagját ölték meg szélsőségesek, feltehetőleg a tálibok.

Az afgán biztonsági szolgálat tagjai elszállítanak egy robbanás következtében megrongálódott jármûvet Kabulban 2021. február 9-én.. A pokolgép az afganisztáni külügyminisztérium egyik gépkocsijában robbant, ugyanakkor Kabul másik részén ismeretlen fegyveresek agyonlőttek négy minisztériumi dolgozót.
Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul

Washington felülvizsgálja az Afganisztán-politikát

Az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok kivonásának tervét Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke kezdeményezte ,akinek hivatalba lépésekor még több mint tízezer katona állomásozott az országban. Tavaly októberben pedig, nem sokkal az elnökválasztások előtt, a politikus kijelentette, hogy karácsonyig minden katona hazatérhet. Joe Biden demokrata elnök beiktatásával azonban leállt a csapatok kivonása, és az új adminisztráció abban sem biztos, hogy a tálibok betartják a megállapodásban foglaltak rájuk vonatkozó pontjait.

– Nem lehet megmondani, hogy mi várható a Biden-adminisztráció alatt, előreláthatólag újra gondolják majd a lehetőségeket. Amit biztosan tudni, hogy leállították az amerikai katonák kivonását az országból

– válaszolta Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója lapunk kérdésére, hangsúlyozva, hogy egyelőre bizonytalannak látja az Egyesült Államok Afganisztán-politikáját.

Joseph Dunford amerikai nyugalmazott tábornok szerint jelenleg senkinek sem áll az érdekében, hogy az Afganisztánban állomásozó haderőket azonnal kivonják. A tálib vezetők folyamatosan sürgetik Washingtont, hogy szüntessék meg a katonák jelenlétét az országban a megállapodásban szereplő májusi határidőig. A mozgalom közleménye szerint amennyiben ez nem történik meg, készek ismét támadásokat indítani az amerikai erők, valamint a NATO csapatai ellen is. Biden azonban arra hivatkozik, hogy a szélsőséges fegyveresek részéről sem teljesülnek a megállapodás rájuk vonatkozó pontjai, melyek a csapatkivonást eredményeznék. Legfrissebb hírek szerint Afganisztánban jelenleg mintegy 2500 amerikai katona teljesít szolgálatot.

A biztonsági szolgálat emberei Kabulban 2021. február 10-én, miután rendőrautóra rögzített, távirányítású pokolgép robbant az afgán fővárosban, és megölte az egyik kerület rendőrfőnökét és a testőrét. Kabulban több pokolgépes támadást hajtottak végre rendőrségi célpontok ellen ismeretlen tettesek, amelyeknek két halálos áldozata volt, öt ember pedig megsérült
MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Lehet valaha béke Afganisztánban?

Wagner Péter elmondta, úgy tűnik, a helyzet rendezését csupán az afgán kormány, valamint az Egyesült Államok szorgalmazza, hiszen a tálibok a tavaly Dohában kötött megállapodás óta nem tettek előrelépést ez ügyben. Az iszlám fundamentalista ágát képviselő felkelők egyelőre nem tettek lépéseket a terrorizmus mérséklése érdekében, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel sem szakították meg a kapcsolatot – ahogy az az egyezmény feltételei között szerepel. A szakértő szerint nincs sok esély arra, hogy a háború békésen lezáruljon a közeljövőben. Wagner Péter úgy véli, amennyiben az amerikai csapatok kivonulnának az országból, az ismét teret adna a tálibok terjeszkedésének.

A kivonulás nem csak az Egyesült Államokat tenné kiszolgáltatottabbá a terrorista fenyegetésekkel szemben, hanem Afganisztánban és az egész térségben is katasztrofális következményekkel járna

– áll a United States Institute of Peace jelentésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.