Trump az idlíbi légicsapások leállítására szólított fel

Forrás: MTI2019. 06. 03. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány ellenzéki ellenőrzésű területei elleni légicsapások beszüntetésére szólított fel Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetében.

Londoni útját megelőzően, vasárnap közzétett rövid kommentárjában Trump azt írta, hogy a hírek szerint Oroszország és Szíria „teljes erőből bombázza Idlíbet”, és kisebb méretekben ugyan, de Irán is. Akcióik során ráadásul „válogatás nélkül ölnek meg sok ártatlan civilt” – tette hozzá.

A bejegyzés szerint „az egész világ figyeli ezt a mészárlást. Mi ennek a célja, mit fognak elérni? Állítsák le!” – szólította fel Trump az érintetteket.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) az orosz légierő támogatásával április végén indított offenzívát Idlíb és a szomszédos Hama tartományban az Aszaddal szemben álló erők ellen. Az ellenzékiek térségeiben humanitárius tevékenységet végző fehérsisakos mentőalakulat és más szervezetek állítása szerint a csapások több száz emberéletet követeltek már, és több százezer embert kényszerítettek menekülésre.

Sajtóbeszámolók szerint Trumpot Londonba indulása előtt az újságírók is megkérdezték az idlíbi helyzetről. Az amerikai elnök csak annyit mondott, hogy nem tetszik neki, ami ott zajlik, „rossz dolgok történnek” a térségben.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő reagálva Trump felszólítására leszögezte, hogy elfogadhatatlanok a „terroristák” támadásai Idlíbben, és tűzelőállásaikat semlegesíteni kell. Hozzátette, hogy Idlíbben továbbra is sok a „terrorista”, és más fegyveresek is ott összpontosítják erőiket, onnan indítják támadásaikat a polgári létesítmények és az orosz katonai létesítmények ellen. „Ez a helyzet elfogadhatatlan” – mondta Peszkov.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.