Trump betegsége felülírhatja a választások menetrendjét

Három tényező játszik szerepet az események alakításában: a politika, a jog és az emberi tényező.

Topolánszky Ádám
2020. 10. 03. 13:52
RNC 2020 in Charlotte
Ismét a Trump-Pence kettős száll harcba a republikánusoktól a Fehér Házért Fotó: Chris Carlson / POOL Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban és világszerte bombaként robbant a hír, hogy az elnök koronavírus-tesztje pozitív lett, csakúgy, mint a first ladyé. Donald Trumpnak mindeddig nem jelentkeztek súlyosabb tünetei. Elővigyázatosságból és korára való tekintettel azonban péntek este a Washington környéki Walter Reed Medical Centerbe szállították. Az elnök saját lábán hagyta el a Fehér Házat, hogy a helikopterbe beszálljon. Nem tűnt betegnek. Ugyancsak saját lábán sétált be a kórházba, ahonnan elnöki teendőit a szokásos munkamenetrend szerint igyekszik ellátni majd az elkövetkező napokban.

Szimpátiát kelthet az elnök gyengélkedése

Az elnök támogatói és ellenlábasai az első pillanattól kezdve próbálják a maximumot kihozni ebből a helyzetből. Amennyiben az elnök gyengélkedne, állapota rosszabbra fordulna, az szimpátiát is kiválthatna nemcsak szavazóiból, hanem az ellenzéki, illetve az úgynevezett billegő államok szavazóinak részéről is.

Egyes elemzők szerint ez akár javíthatja is az elnök imázsát,

hiszen az erős jellemű, megingathatatlan politikus egy csapásra válna sajnálni való emberré. Amennyiben a szavazók több szimpátiát mutatnak Trump iránt betegsége okán, ez akár a november 3-i választások kimenetelét is befolyásolhatja. A legtöbb elemző azonban óvatos, és úgy vélekedik, teljesen kiszámíthatatlan, hogy ez a fordulat milyen hatással bír akár a választásokra, akár a politikai döntésmechanizmusokra.

A gazdaságra is kihat Trump egészségi állapota

A gazdasági légkör is azonnal megváltozott. A Dow Jones részvények átlagértéke 400 pontot zuhant csütörtökön, miután kiderült, hogy az elnök fertőzött. A demokraták csütörtök este jóváhagyták saját 2,2 ezer milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagjukat. A Fehér Ház saját verziója egy költségvetést jobban kímélő 1,6 ezer milliárd dolláros csomag volt, amelyet Steven Mnuchin pénzügyminiszter terjesztett elő. A végső kialkudott csomag még várat magára, de előrelépést mutat a mostani hír, amelynek eredményeképpen a tőzsde némileg megnyugodott és akár emelkedést is mutathat az elkövetkező napokban.

Változhatnak az erőviszonyok egy hónappal a választások előtt

A politikai következmények egy hónappal az amerikai választások előtt megjósolhatatlanok. Egyes elemzők szerint Trump elnök pozícióját gyengíti, hogy nem lesz képes intenzíven kampányolni az elkövetkező hetekben. Ez csökkentheti esélyeit. Egy másik forgatókönyv szerint a billegő szavazók egy része, vagy akik középen állnak és még/vagy nem teljesen elkötelezettek, több szimpátiát érezhetnek az elnök iránt, amely akár szavazataikban is megmutatkozhat. Egy harmadik vélekedés pedig, hogy nem várható érdemleges változás a szavazatok arányát illetően, mert az erőviszonyok már a nyár eleje óta stabilan kialakultak.

Amiben viszont a legtöbb elemző megegyezik, hogy a tegnap kirobbant hír utóélete úgy fog alakulni, ahogy az elnök állapota változik. Amennyiben az elnök beteg lesz és súlyosabb tüneteket mutat, az valóban átalakíthatja az erőviszonyokat és magát a választásokat is. Abban az esetben például, ha az elnök lélegeztetőgépre kerülne, az

akár a választások elhalasztását is eredményezheti, amely döntést a demokrata többségű kongresszus vélhetően szabotálni akar majd.

Az alelnöknek, Mike Pence-nek is fel kell készülnie

Mindeddig nem esett szó a hatalom átruházásáról és az alkotmány 25. kiegészítő cikkelyének beiktatásáról, amely átmenetileg Mike Pence alelnökre ruházná át az elnöki teendőket. Ha az elnök elhalálozna a vírus által okozott komplikációk következtében, Mike Pence veszi át az elnöki stafétabotot és az mindenképp a választások elhalasztását eredményezheti. Jogilag azonban Pence nem indul az elnökségért, és arra már nincs elegendő idő, hogy ez megváltozzon. Pence viszonylag népszerű a szavazók körében,

a kimutatások szerint népszerűbb, mint maga az elnök.

Egy nemrég közzétett Economist/YouGov közvélemény-kutatás szerint Pence elfogadottsága jelenleg negyven százalék, míg például Kamala Harris demokrata alelnökjelölté 37 százalék. Ezt a különbséget az október 7-i Utah államban sorra kerülő alelnöki televíziós vita akár meg is erősítheti vagy átalakíthatja.

Három tényező játszik szerepet az események alakításában: a politika, a jog és az emberi tényező.

Hogy melyik kerekedik felül és diktálja majd a választások kimenetelét, az jelenleg megjósolhatatlan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.