Trump dicséri volt munkatársát, aki szerinte „remekül beszélt” a meghallgatásán

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren dicsérte volt munkatársát, Corey Lewandowskit, aki szerinte „remekül beszélt” a képviselőház igazságügyi bizottsága előtti meghallgatáson.

2019. 09. 18. 6:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök kedden kora este közzétett Twitter-bejegyzésében köszönetet is mondott volt munkatársának.

Lewandowskit, aki Trump elnökválasztási kampánymenedzsere volt 2016-ban, a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottsága idézte be meghallgatásra. A bizottság később arról dönt majd, hogy megindítsák-e Donald Trump ellen a felmentését célzó alkotmányos eljárást (impeachment).

A meghallgatáson a demokrata párti politikusok azt firtatták, hogy Donald Trump 2017-ben megpróbálta-e befolyásolni az akkori igazságügyi minisztert, Jeff Sessionst az elnökválasztási kampányának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást feltáró vizsgálat ügyében.

Lewandowski az egyik kérdésre ugyan azt válaszolta, hogy Trump megkérte őt, beszéljen az ügyről Sessions miniszterrel, de azonnal hozzátette, hogy ő ezt nem tette meg, majd leszögezte, hogy az elnök soha, semmi törvényellenes dologra nem próbálta meg rábírni őt, és nem is kért semmi olyasmit, amely ellenkezne a törvényességgel.

A meghallgatás során a volt kampánymenedzser többször is visszautasította a válaszadást, és a nem egyszer kiabálásba torkolló vita során kijelentette: semmilyen kérdésre nem válaszol, amely azokat a Trump és közte lezajlott beszélgetéseket illeti, amelyekre már Trump elnökké választása után került sor. „Kicsinyes és személyes ügyekre összpontosítják a figyelmüket” – vágta oda a politikusoknak Lewandowski.

A volt kampánymenedzser egyébként – akit Donald Trump barátjaként és elkötelezett híveként tartanak számon – már az egész nap tartó meghallgatás kezdetén világossá tette, hogy nem fogja megkönnyíteni a demokrata politikusok dolgát. Először ugyanis kért egy teljes példányt a Mueller-jelentésből, amelyet a politikusok munkatársainak kellett gyorsan előkeríteniük. Majd részleteket olvasott fel a jelentésből, és jelezte, hogy egyetlen mondattal sem mond többet a dokumentumban foglaltaknál.

A Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálta azt, hogy vajon Trump 2016-os kampányának munkatársai és oroszok között volt-e esetleges összejátszás a választási győzelem érdekében, illetve, hogy Trump már elnökként megpróbált-e nyomást gyakorolni az igazságszolgáltatásra. A csaknem két évig tartó vizsgálatról a bizottság hosszas jelentést tett közzé.

Az egész meghallgatásról Jerrold Nadler, az igazságügyi bizottság vezetője azt mondta: Lewandowski „obstruált”.

Hétfőn este Pat Cipollone, a Fehér Ház tanácsadója a Nadlerhez küldött levelében közölte: az elnök Rick Dearborn volt kabinetvezető-helyettesnek és Rob Porter volt személyzeti titkárnak megtiltotta, hogy megjelenjen a meghallgatáson, Corey Lewandowski pedig bár megjelenhet, nem nyilatkozhat azokról a megbeszéléseiről, amelyeket Donald Trumppal folytatott az elnökké választása után.

Cipollone az igazságügyi minisztérium állásfoglalására hivatkozott, mely szerint „Dearborn és Porter teljes mértékben mentességet élvez a kongresszusi meghallgatások alól az elnök számára végzett munkájukat illetően”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.