Trump gyors tárgyalást akar

Valójában semmi bizonyítékuk sincs és soha nem is fognak ilyesmivel előállni. Ki akarnak szállni. Azonnali tárgyalást akarok! – írta az elnök.

Magyar Nemzet
2019. 12. 21. 8:10
U.S. President Trump hosts mental health event at the White House in Washington
Az elnök úgy véli, a képviselőházban nem biztosítottak neki tisztességes eljárást Fotó: Joshua Roberts Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében rendezett szenátusi tárgyalás azonnali megtartását sürgette Donald Trump amerikai elnök a Twitteren és újságíróknak adott nyilatkozataiban is. Miután a demokrata többségű képviselőház szerdán megszavazta az elnök elleni impeachment eljárást, csütörtökön kétségessé vált az ezt követő szenátusi tárgyalás időpontja.

Trump először a Twitteren reagált: „szóval, miután a demokraták nem nyújtottak nekem tisztességes eljárást a képviselőházban, nem voltak ügyvédek, tanúk, semmi sem volt, most pedig meg akarják mondani a szenátusnak, hogyan rendezze meg a tárgyalást. Valójában semmi bizonyítékuk sincs és soha nem is fognak ilyesmivel előállni. Ki akarnak szállni. Azonnali tárgyalást akarok!” – követelőzött az MTI szerint.

Az elnök újabb mikroblogbejegyzésben hozzátette: „Nancy Pelosi (demokrata párti házelnök) érzi, hogy a hamis impeachment kacsája olyan szánalmas, hogy fél ezt előterjeszteni a szenátusnak, amely kitűzheti a dátumot és ezt az egész csalást megszüntetheti”. ­

Pelosi ugyanis már a szerdai voksolás után jelezte, hogy nem tudja, mikor küldi át a szenátushoz az elnök ellen megfogalmazott és megszavazott vádpontokat. Ez ugyanis a feltétele a szenátusi eljárás megkezdésének. A házelnök csütörtök reggel sajtóértekezleten, majd délután újságíróknak nyilatkozva leszögezte: először megvárja, hogy a republikánus többségű szenátus milyen napirendet tervez a tárgyaláshoz.

Az elnök úgy véli, a képviselőházban nem biztosítottak neki tisztességes eljárást
Fotó: Reuters

Közben hét amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns össztüzet zúdított az elnökre Los Angeles-i, hatodik országos televíziós vitájukon. A kétórás verbális összecsapásban Joe ­Biden volt alelnök, Bernie Sanders vermonti, Eliza­beth Warren massachusettsi, Amy Klobuchar minnesotai szenátorok, valamint Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere, Andrew Yang vállalkozó és Tom Steyer mil­liárdos befektető vettek részt.

A vitában valamennyien egyetértettek Donald Trump megítélésében. – Vissza kell állítanunk az elnöki poszt tisztességét – jelentette ki Joe Biden, kifejtve: fő feladatának azt tartja, hogy elmagyarázza a választóknak, szerinte ­miért nem érdemli meg Donald Trump, hogy újabb négy évig az Egyesült Államok elnöke legyen.

Bernie Sanders azt hangoztatta, hogy szerinte Donald Trump beteges hazudozó, Elizabeth Warren azt állította, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat a közelmúlt történelmének legkorruptabbja, Amy Klobuchar pedig megállapította, „az elnök nem király”. Pete ­Buttigieg polgármester azt fejtegette: nem az a fontos, hogy mi történik majd a szenátusi tárgyaláson, Trump legyőzése a jövő évi elnökválasztáson múlik. Egyedül a New York-i születésű, de ázsiai gyökerű Andrew Yang üzletember hangoztatott eltérő véleményt.

– Abba kellene már hagyni, hogy rögeszmésen ezzel az impeachmenttel foglalkozzunk – hangsúlyozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.