Trump igyekezett eloszlatni a Phenjan rakétatesztjével kapcsolatos aggályokat

Donald Trump amerikai elnök vasárnap tokiói látogatásán igyekezett eloszlatni a phenjani rezsim legutóbbi rakétatesztjével kapcsolatos aggályokat és bizakodott abban, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető be fogja tartani ígéreteit.

Forrás: MTI2019. 05. 26. 10:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Észak-Korea kilőtt néhány kisebb fegyvert, s ez zavarta néhány emberemet és másokat, de nem engem. Bízom abban, hogy Kim főtitkár be fogja tartani a nekem tett ígéretét” – írta az amerikai elnök Twitter-oldalán.

Szombaton John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Tokióban egy kerekasztal-beszélgetésen arról beszélt, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait legutóbbi rakétatesztjével.

A kommunista rezsim május 9-én feltehetően rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat tesztelt, amelyeket egy északnyugati bázisról indítottak el a Japán-tenger felé komoly aggodalmakat okozva a szigetországban. Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan új rakétákat próbált ki.

Trump jelenleg négynapos látogatást tesz Japánban. Az amerikai elnök a tervek szerint vasárnap golfozni fog Abe Sindzóval, majd megtekint egy szumó mérkőzést a hétfői csúcstalálkozó előtt, amelyen a japán kormányfővel a kétoldalú kereskedelem kérdései mellett megvitatják az Észak-Korea, Kína és Irán okozta problémákat is.

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először az észak-koreai vezetővel, ahol egy sor vitás kérdésben – köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében – született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem vezetett kézzelfogható eredményekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.