Trump kiállt a rendőrség mellett

Belső terrorizmushoz hasonlította az Egyesült Államok-szerte erőszakba torkolló tüntetéseket Donald Trump amerikai elnök, aki a minap a zavargások sújtotta Kenoshába látogatott, hogy támogatásáról biztosítsa a rendőrséget. Míg az amerikai elnök többtíz millió dollárt ígért az északi államnak a közbiztonság javítására, több tucat Nobel-díjas levélben biztosította támogatásáról Joe Bident, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjét.

Magyar Nemzet
2020. 09. 03. 15:14
U.S. President Donald Trump visits Kenosha, Wisconsin
A protester to U.S. President Donald Trump's visit holds a sign in front of his supporters in Kenosha, Wisconsin, U.S. September 1, 2020. REUTERS/Kamil Krzaczynski - RC2WPI9T0WI9 Fotó: Kamil Krzaczynski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanegy Nobel-díjas biztosította támogatásáról Joe Bident, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjét tegnap egy nyílt levélben, arra hivatkozva, hogy a volt alelnök hajlandó meghallgatni a szakértőket, és korábban mély megbecsülését fejezte ki a tudományos megoldások iránt a betegségekkel szemben. A távirati iroda a CNN amerikai hírtelevízióra hivatkozva azt írta, a kémiai, orvosi és fizikai Nobel-díjasok hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a választott vezetők tudományos alapon hozzanak döntéseket, különösen egy világjárvány idején. Az aláírók hozzáfűzték: a közszolgálatban eltöltött hosszú ideje során Joe Biden következetesen bizonyította hajlandóságát arra, hogy meghallgassa a szakértőket, azt, hogy érti a nemzetközi együttműködés értékét a kutatásban, és hogy tiszteli azt, amellyel a bevándorlók járultak hozzá országunk tudományos életéhez.

Két hónappal a november 3-án esedékes elnökválasztások előtt egyébként két országos közvélemény-kutatás is arra jutott, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje – noha csak egyjegyű számmal, de – nagyobb támogatottságot élvez, mint Donald Trump. Mindkét felmérés a Republikánus Párt múlt heti elnökjelölt-állító konvenciója után készült, hogy felmérjék: Trump elnökjelöltségének hivatalossá válása hogyan alakította a közvéleményt. A Fox News konzervatív hírcsatorna portálja megjegyzi: az USA Today és a Suffolk University által közösen jegyzett kutatás szerint Bidenre az amerikai polgárok 50, míg Trumpra a 43 százaléka szavazna, a Grinnell College pedig arra jutott: ha szeptember 3-án tartanák az elnökválasztást, akkor a hivatalban lévő amerikai elnök 41 százalékot kapna, míg demokrata ellenfele a voksok 49 százalékára számíthatna.

A választási kampányhajrára ugyanakkor árnyékot vetnek a baloldali Black Lives Matter mozgalom egyre dühösebb tüntetéshullámai. Helyi idő szerint kedden Donald Trump a wisconsini Kenosha városban tett látogatást, ahol előző héten rendőri intézkedés közben hátba lőttek egy 29 éves afro­amerikai férfit. Az elnök körbejárta az erőszakos megmozdulások során megrongált üzleteket, majd ezt követően a rendfenntartó erőkkel tartott nyilvános megbeszélésen fejtette ki véleményét. – Az erőszakos csőcselék lerombolt vagy tönkretett legalább huszonöt üzletet, porig égetett középületeket és kövekkel dobált meg rendőröket, mondta, majd hozzáfűzte: ez nem a békés tüntetés megnyilvánulása, hanem igazi belföldi terrorizmus. A politikus a város és Wisconsin állam demokratapárti vezetőit tette felelőssé az erőszakhullámért, Wisconsin államnak pedig több tízmillió dollárt ígért a közbiztonság javítására.

Pelosi lebukott

Megsértette saját városának járványügyi rendele­teit Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke. A Donald Trump amerikai elnököt gyakran bíráló politikus asszonyról a Fox News amerikai hírtelevízió szerezte meg azokat a felvételeket, amelyek tanulsága szerint Pelosi egy San Franciscó-i fodrászatot keresett fel maszk nélkül. A biztonsági kamera felvételei már csak azért is problémásak, mert a Kalifornia államban hatályban lévő szabályozások szerint a fodrászat ki sem nyithatott volna. A nyugati államban vállalkozások ezrei kényszerültek bezárni a rendeletek miatt. Az eset azért különösen kínos, mert Pelosi – aki nyilvánosan mindig ügyel a maszk helyes használatára – korábban kritizálta Trumpot, amiért az elnök nem visel maszkot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.