Trump kitart a határfal mellett

Ez egy okos, stratégiai, átlátható acélakadály, nem csak egy egyszerű betonfal. Megépíttetem — mondta Donald Trump az elnökségének mára védjegyévé vált biztonsági falról abban az országértékelő beszédben, amelyet a januári kormányzati leállás miatt csak egy hét késéssel mondhatott el a Capitoliumon. Az ellenzék nevében beszélő Stacey Abrams úgy vélte, az illegális migráció ellen fellépő Trump-kormány „gyerekeket zár ketrecbe és családokat szakít szét”.

2019. 02. 07. 13:00
House Speaker Pelosi and Vice President Pence react as as U.S. President Trump delivers his second State of the Union address to a joint session of the U.S. Congress in Washington
Trump a beszéd után. Republikánus taps, demokrata hiányérzet Fotó: REUTERS/Jim Young
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenlegi fő politikai ellenfelének meghívására, sőt annak háta mögött felszólalva mondhatta el Donald Trump immár második országértékelő beszédét a washingtoni kongresszusban, de – nem hallgatva tanácsadóira – az amerikai elnök nem köszöntötte külön Nancy Pelosit abból az alkalomból, hogy a demokrata politikusnő nyolc év szünet után idén ismét átvette a képviselőház vezetését.

Ezzel együtt Trump kétpárti egységre szólított fel Amerika érdekében, miközben tegnapra virradóra tartott, szokás szerint „az unió helyzetét” ecsetelő felszólalásával már a 2020-as elnökválasztási kampányra is elsütötte a startpisztolyt, amikor saját szavazóbázisához is szólva, hosszasan ecsetelte a törvénytelen bevándorlás elleni küzdelem fontosságát.

– Az illegális migrációval szembeni türelem nem együtt érző, hanem nagyon is kegyetlen – mondta az elnök, akinek egyik meghívott vendége egy nevadai asszony volt, akinek idős szüleit törvénytelen bevándorló ölte meg. – Ez egy okos, stratégiai, átlátható acélaka­dály, nem csak egy egyszerű betonfal. Megépíttetem – mondta a négyéves elnökségének félidejét az elmúlt hetekben maga mögött hagyó Trump, hozzáfűzve, azt, hogy az akadályt hol a legszükségesebb felhúzni, a határőrség mondja majd meg. Az ilyen akadály visszaszorítja a tiltott határátlépéseket, tette hozzá.

A mexikói határra tervezett fal a tavalyi költségvetési vita legellentmondásosabb kérdése volt, és miután a Trump mögött álló republikánusok nem tudtak megállapodni erről a képviselőházat ellenőrző demokratákkal, decemberben öt hétre részlegesen leállt az amerikai államapparátus, és most is csak február 15-ig adott haladékkal, ideig­lenesen működhet. Trump ugyanakkor kiállt a törvényes bevándorlás mellett, amely „számtalan módon gazdagítja nemzetünket és erősíti társadalmunkat”.

Az elnök felszólalására szokás szerint az ellenzék hivatalosan is válaszol; az e feladatot most ellátó Stacey Abrams – demokratapárti, sikertelen georgiai kormányzójelölt – azt mondta, „kétpárti összefogással XXI. századi bevándorlási tervet lehet alkotni, de ez a kormány azt az utat választja, hogy ketrecbe zár gyerekeket és szétszakít családokat”. Ezzel arra utalt, hogy az ügyek elbírálásáig a törvénytelen határátlépőktől külön helyezték el a gyerekeiket. A becslések szerint összesen mintegy 11 millió törvénytelen bevándorló él az Egyesült Államokban.

Trump a beszéd után. Republikánus taps, demokrata hiányérzet
Fotó: REUTERS/Jim Young

Trump – aki nemrég a Demokrata Pártnak a szélsőbaloldalra való tolódásáról beszélt a 2020-as elnökjelölt-aspiránsok egyre nagyobb táborát látva – most azt hangsúlyozta, „Amerika soha nem lesz szocialista ország”. Egyben elítélte Nicolás Maduro venezuelai elnök szocialista politikáját, és támogatásáról biztosította Juan Guaidót, a magát államfőnek kikiáltó ellenzéki vezetőt. Trump bejelentette, e hó utolsó napjaiban, Vietnamban ismét találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, azért pedig, hogy „Kína kihasznál bennünket”, nem Pekinget, hanem a korábbi amerikai vezetést kárhoztatta.

Tegnapi hír szerint egyébként a jövő héten újabb tárgyalási fordulót tart a világgazdaság két óriása a kereskedelempolitikai nézeteltérésekről. Trump egyik meghívottja a beszédre a 11 halálos áldozatot követelő, tavalyi pittsburghi zsinagógai vérengzés – továbbá a holokauszt – egy túlélője volt. – Soha nem szabad figyelmen kívül hagynunk az antiszemitizmus visszataszító mérgét – fogalmazott az elnök, aki ennek kapcsán Iránról azt mondta, „nem fordítjuk el a tekintetünket egy olyan rezsim elől, amely azt skandálja, Halál Amerikára!, és népirtással fenyegeti a zsidó népet”.

Megismételte, annak biztosítására lépett ki a Teheránnal kötött korábbi többhatalmi nukleáris alkuból, hogy „ez a korrupt diktatúra soha ne juthasson atomfegyverhez”. Trump elmondta, felgyorsította a tárgyalásokat az afganisztáni rendezés érdekében. Itt van az ideje továbbá – állította –, hogy a Szíriában harcoló katonákat is újra otthon üdvözölhessék, akik a szövetségessekkel együtt az Iszlám Állam terrorszervezet maradékát számolják fel a közel-keleti országban. Az amerikai elnök nem zárta ki, hogy új szerződés megkötéséről tárgyaljon Oroszországgal, illetve Kínával és akár más államokkal is. Nemrég ő mondta fel elsőként a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) orosz–amerikai egyezményt.

TEHERÁNI VÁLASZ

– Az Egyesült Államok mészárosokat, diktátorokat és szélsőségeseket támogat a Közel-Keleten – jelentette ki az iráni külügyminiszter, az amerikai elnök előző nap megtartott évértékelő beszédére reagálva. Tegnapi mikroblogbejegyzésében Mohamed Dzsavád Zaríf úgy vélte, a Washington által támogatott politikusok csak romlást hoztak a térségre. Mint hozzátette, az irániak – beleértve az ottani zsidó közösséget is – az amerikai nyomás ellenére negyven év fejlődését ünneplik. Ezzel az 1979-es iszlám forradalom, az iráni monarchia megdöntése és az iszlám köztársaság létrehozásának idei kerek évfordulójára utalt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.