Trump nagyon fájdalmas két hetet ígér

Az amerikai elnök a Fehér Házban azt mondta, azt szeretné, hogy minden amerikai készüljön fel az előttük álló zord napokra, de reményét fejezte ki, hogy mégiscsak lesz valami fény az alagút végén.

Magyar Nemzet
2020. 04. 01. 17:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon fájdalmas két hét vár az amerikaiakra – jelentette ki Donald Trump. Az amerikai elnök a Fehér Házban azt mondta, azt szeretné, hogy minden amerikai készüljön fel az előttük álló zord napokra, de reményét fejezte ki, hogy mégiscsak lesz valami fény az alagút végén. Trump emlékeztetett: a járvány kitörésekor senki nem ismerte az új típusú koronavírust, az egészségügyi szakemberek sem voltak azonnal tisztában azzal, hogy milyen veszélyes és nagyon fertőző kórokozóról van szó. – Ez a vírus gonoszabbnak bizonyult, mint az influenza – mondta az elnök a távirati iroda jelentése szerint. A Covid–19-járvány amerikai fertőzötteinek száma tegnapra kétszázezer körül alakult, immár több mint négyezren haltak bele a kórba. New Yorkban – ahol több mint negyvenezer beteget és ezer áldozatot jegyez a statisztika – apokaliptikus állapotokról érkeznek beszámolók. Az amerikai médiában egymást érik azok a mobiltelefonokkal készült képek és videók, amelyek a koronavírus-járvány miatt halottasházként működő 45 New York-i hűtőkamionról készültek. Megtelt ugyanis a csaknem kilencmilliós világváros valamennyi halottasháza; egy hűtőkamion 44 holttest tárolására alkalmas. – A Covid–19 az ENSZ létrehozása óta a legnagyobb próbatétel, amellyel szembenézünk – mondta New Yorkban António Guterres, a világszervezet portugál főtitkára. Az ENSZ 1945-ben alakult meg.

Washingtoni illetékesek azzal számolnak, hogy a ragály mintegy 100-250 ezer halálos áldozatot követel majd az Egyesült Államokban. Korábban azt feltételezték, akár másfél millió halálos áldozata is lehet, de egy sor intézkedésnek, így a személyek közötti távolságtartás bevezetésének köszönhetően már kevésbé vészjósló a prognózis. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik szándékosan megszegik a szabályokat. Egy louisianai lelkipásztor például már hatszor megsértette az istentiszteletek járvány miatt elrendelt tilalmát, és közölte, továbbra is fittyet hány a rendeletre. A déli szövetségi államban tilosak a tízfősnél népesebb összejövetelek, de Tony Spell tiszteletes ismét százak előtt prédikált, mégpedig Istenre hivatkozva a tilalom megszegésekor. A lelkipásztor immár akár három év börtönt és háromezer dollár (egymillió forint) bírságot is kaphat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.