Trump nem adja fel: jogászcsapata fellebbez a pennsylvaniai bírói döntés ellen

Másodszorra is a szavazatok újraszámlálását kéri az amerikai elnök jogászcsapata Georgia államban.

2020. 11. 22. 21:51
TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 4. Donald Trump republikánus párti amerikai elnök és jelölt beszél a washingtoni Fehér Ház Keleti termében az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások után, 2020. november 4-én hajnalban. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította, majd egy publicisztikában Frankenstein szörnyének nevezte Matthew Brann szövetségi bíró azt a perkeresetet, amellyel Donald Trump és jogi csapata az amerikai elnökválasztás eredményét támadta Pennsylvania államban. Az amerikai elnök stábja az elnökválasztás eredményét lényegé­ben eldöntő, húsz elektori szavazatot biztosító államban több millió levélszavazat érvénytelenítését akarta elérni, Brann szerint azonban a kereset nem tartalmazott valós jogi érveket és tényleges tárgyi bizonyítékokat.

Mint fogalmazott, a kereset olyan véletlenszerűséggel, összefüggéstelenül volt összefércelve, mint Frankenstein teremtménye.

Noha a szövetségi bíró ezen döntése zöld utat adott az állam előtt Joe Biden győzelmének hitelesítésére, a hivatalban lévő elnök kampánycsapata továbbra sem nyugszik bele a vereségbe. Trump személyes ügyvédjét, Rudy Giulianit és Jenna Ellist, a kampánya jogi tanácsadóját egyébként egyáltalán nem lepte meg a bírói kinevezését nem mellesleg Barack Obama volt elnöknek köszönhető Brann gyors döntése. Közösen aláírt levelükben jelezték:

fellebbezni fognak, és abban reménykednek, hogy az ügy a legfelsőbb bíróságig is eljuthat.

Helyzetüket azonban tovább nehezíti, hogy Pennsylvania állam republikánus szenátora, Pat Toomey Brannal teljes egyetértésben úgy nyilatkozott: Biden megnyerte Pennsylvaniát, és ezzel együtt az elnökválasztást, azzal pedig, hogy Brann bíró elutasította Trump keresetét, az elnöknek minden rendelkezésre álló jogi lehetősége elfogyott arra, hogy megtámadja a pennsylvaniai választási eredményt.

Az elnök kampánycsapata mindenesetre más államokban is megpróbálja megfordítani az eredményt. A republikánusok Michiganben arra kérték múlt szombaton a helyi hatóságokat, hogy várjanak 14 napot Biden ottani győzelmének igazolásával, mert Wayne megyében „szabálytalanságok” történtek – amelyeket nem konkretizáltak –, és emiatt meg kell vizsgálni a szavazócédulákat. Az eddigi eredmény szerint Michiganben Biden 154 ezer vokssal többet szerzett, mint Trump. Az AP hírügynökség szerint ennek a kérésnek kevés esélye van:

a michigani választási bizottság szóvivője ugyanis közölte, hogy az állam törvényei alapján addig nem lehet vizsgálni a szavazócédulákat, amíg nem igazolják a szavazás eredményét, ez utóbbi pedig hétfőn meg fog történni.

A tömeges csalás vádja alaptalan Michiganben – tette hozzá.

Közben épp csak lezárult Georgiában a szavazatok kézi újraszámlálása, az újfent Joe Bidennek kedvező eredmények múlt pénteki hitelesítése után vasárnap Trump stábja tudatta:

az újraszámlálás megismétlését kérik.

Erre azért van lehetőségük, mert a két jelölt közötti szavazatkülönbség fél százalék alatt van, így az államban hatályos törvények erre módot adnak. A második újraszámlálás ugyanakkor már nem kézzel, hanem a szavazatok leolvasását és összeszámolását végrehajtó szkenner segítségével fog történni, elemzők szerint pedig nagyon csekély esély van arra, hogy változtat a végeredményen.

Hírügynökségi beszámolók szerint ugyanakkor egyre inkább fogy a levegő a Joe Bidennek még mindig nem gratuláló elnök körül: a Reuters azt írta, egyre több republikánus szeretné, ha a hivatalban lévő elnök végre elismerné demokrata riválisának győzelmét. Már csak azért is, mert ahhoz, hogy Trumpnak bármi esélye is legyen a Fehér Házban maradásra, meg kellene fordítania a pennsylvaniai eredményt, ahol Biden körülbelül 81 ezer vokssal vezet, az államnak pedig hétfőn meg kell kezdenie az eredmény hitelesítésének folyamatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.