Trump nem játszott össze Putyinnal

A bizottság nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást vagy hogy bűncselekményt követett volna el.

Magyar Nemzet
2019. 04. 20. 13:24
U.S. President Donald Trump gestures alongside First Lady Melania Trump before departing the White House
Melania Trump állítólag már számolja a napokat. Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök választási kampányának munkatársai nem játszottak össze az oroszokkal, ugyanakkor tisztában voltak azzal, hogy hasznukra válhatnak Moszkva törvénytelen akciói a választás befolyásolására – derül ki a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság által összeállított, mintegy 400 oldalas jelentésből, amelyet az igazságügyi minisztérium honlapján tettek közzé csütörtökön.

Az MTI szerint a dokumentum megjegyezte azt is, hogy az elnöki kampánycsapat érdeklődést tanúsított az oroszok által eltulajdonított és a WikiLeaks portálon nyilvánosságra hozott anyagok iránt, hogy ezzel kárt okozzon a Demokrata Pártnak és elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak. William Barr igazságügyi miniszter a nyilvánosságra hozatal előtt tartott sajtókonferencián azt mondta: a bizottság nem talált bizonyítékot összeesküvésre az orosz kormányzattal. Barr ugyanakkor megerősítette, hogy az orosz kormány valóban be akart avatkozni az amerikai választási folyamatba.

A Mueller-jelentés összegezte Donald Trump munkatársainak oroszokhoz fűződő kapcsolatait 2016-ban. Mint megállapította: ezek üzleti kapcsolatok voltak, felajánlkozások a kampány segítésére, meghívások, amelyek egy Trump–Putyin személyes találkozót szorgalmaztak, a kampány munkatársainak címzett meghívók az orosz kormányzat tisztségviselőivel történő találkozókra.

A Fehér Ház ura és a first lady elégedett az eredménnyel
Fotó: Reuters

A bizottság nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást vagy hogy bűncselekményt követett volna el – a jelentésben ugyanakkor az olvasható, hogy a kongresszusnak „megvan a felhatalmazása ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás sérthetetlensége védelmében megtiltsa az elnöki hatalom megvesztegető felhasználását”.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján William Barr újságírói kérdésre válaszolva közölte: nem ellenzi, hogy a kongresszus meghallgassa Robert Muellert. A sajtótájékoztató után néhány perccel egyébként a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője, Jerry Nadler idézést küldött Muellernek, május 23-ra kérve megjelenését a meghallgatásra.

Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője már csütörtök reggel Mueller meghallgatását sürgette. Donald Trump a sajtótájékoztató után Twitter-bejegyzést tett közzé. „Nincs összejátszás, nincs szó az igaz-ságszolgáltatás akadályozásáról, a játéknak vége” – írta az elnök.

– Egyetlen alátámasztott bizonyítékot sem tartalmaz a 2016-os elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozásra a Mueller-jelentés – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tegnapi moszkvai sajtótájékoztatóján, visszautasítva az ezzel kapcsolatos washingtoni vádakat. Emlékeztetett: az orosz fél a kezdetektől fogva azt hangoztatta, hogy a nyomozók semmilyen bizonyítékot nem fognak találni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.