Trump: Nem zavarna, ha nyilvánosságra hoznák a Mueller-bizottság teljes jelentését

Az amerikai elnököt nem zavarná, ha nyilvánosságra hoznák a Mueller-bizottság teljes jelentését. Ezt maga Donald Trump közölte hétfőn újságírókkal.

Forrás: MTI2019. 03. 25. 20:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem zavarna, ha nyilvánosságra hoznák a Mueller-bizottság teljes jelentését” – mondta az elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában, ahol Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel együtt fogadta az újságírókat.

William Barr igazságügyi miniszter vasárnap jelentette be: a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai „egyeztettek vagy összejátszottak” oroszokkal. A tárcavezető tájékoztató levelében tudatta a törvényhozókkal azt is: a különbizottság „nem talált elégséges bizonyítékot” arra, hogy Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

Az elnök hétfőn elégedettségének adott hangot, hogy lezárult a vizsgálat, bár – mint fogalmazott – jobb lett volna, ha gyorsabb. „Nem engedhetjük meg, hogy ez még egyszer, egy másik elnökkel előfordulhasson” – hangsúlyozta.

Amikor az egyik újságíró azt firtatta, hogy vajon Robert Mueller, a különleges vizsgálóbizottság vezetője tisztességesen járt-e el, Trump igennel válaszolt. A vizsgálat megindításáért felelősöket úgy minősítette: „hazaárulással ért fel”, amit tettek. Hozzáfűzte: „bizonyosan vetnek rájuk egy pillantást”. Nem részletezte azonban, hogy kire, vagy kikre gondol, kit, vagy kiket tart felelősnek, mindössze annyit mondott az újságíróknak: „sokan vannak, akik nagyon gonosz dolgokat műveltek, azt is mondhatnám, hogy elárulták országunkat”.

Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy elnöki kegyelemben részesíti-e a Mueller-vizsgálat során perbe fogott és elítélt személyeket.

Korábban az NBC televízióban Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője leszögezte: az elnök William Barr igazságügyi miniszter döntésére bízza, hogy teljes egészében nyilvánosságra hozza-e a Mueller-jelentést.

Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke a kongresszusban újságíróknak azt hangoztatta, hogy a Mueller-vizsgálatból Donald Trump „megerősödve került ki”.

A dél-karolinai republikánus politikus, aki a hétvégét Donald Trumppal együtt a Mar-a-Lago countryklubban töltötte, bejelentette azt is: az általa vezetett bizottság „megvizsgálja majd a történet másik oldalát” is, vagyis vizsgálatot kezd arról, mi volt az igazságügyi minisztérium és a felügyelete alá tartozó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerepe a Mueller-vizsgálat megindításában. A vizsgálat kiterjed majd arra is, hogy az FBI miért és hogyan hasznosította a Christopher Steele volt brit hírszerző által összeállított Trump-dossziét. Ez volt az a dokumentum, amelynek bizonyítottan hamis és ellenőrizetlen állításai alapján az FBI megindította a vizsgálatot Donald Trump ellen. Steele tevékenységét Hillary Clinton, volt demokrata párti elnökjelölt kampánya és a Demokrata Párt finanszírozta, első információit pedig a néhai John McCain republikánus szenátor közreműködésével juttatták el a sajtóhoz.

Lindsey Graham hangsúlyozta: itt az ideje, hogy megvizsgálják a Clinton-kampány tevékenységét és azt, hogyan került sor Donald Trump egyik munkatársa, Carter Page megfigyelésére, amelyre a Steele-dosszié állításai nyomán adott engedélyt az Obama-kormányzat. A szenátor azt is közölte: szeretné, ha William Barr igazságügyi miniszter megjelenne a szenátusi bizottság előtt, hogy megvitassák vele a Mueller-jelentést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.