Trump újabb külpolitikai sikere, Szudán is normalizálja viszonyát Izraellel

Legalább öt másik arab ország, köztük Szaúd-Arábia is a zsidó állam elismerésére készül az amerikai elnök szerint.

2020. 10. 24. 10:26
TRUMP, Donald; POMPEO, Mike; MNUCHIN, Steven
Washington, 2020. október 23. Donald Trump amerikai elnök (k) konferenciahívás keretében beszél Izrael és Szudán vezetõivel, valamint a média képviselõivel eyy Szudán és Izrael közötti békemegállapodásról a washingtoni Fehér Házban 2020. október 23-án. Mellette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (j) és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter (b). MTI/UPI/EPA/Leigh Vogel Fotó: Leigh Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök tegnap a Fehér Házban jelentette be a szudáni–izraeli viszony normalizálását. A ceremónián részt vett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Jared Kushner, az amerikai elnök közel-keleti ügyekben illetékes tanácsadója, valamint telefonon bejelentkezett Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is.

Szudán törleszti az adósságát. A Fehér Ház nemrég számolt be arról: Szudán beleegyezett, hogy 335 millió dollárt fizessen a terrorizmus amerikai áldozatainak és családtagjaiknak. – Amint a pénzt átutalják, leveszem Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról – írta kedden Donald Trump a Twitteren. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója szeptemberben számolt be először arról, hogy Washington és Kartúm megállapodástervezetről tárgyal, amelynek célja, hogy Szudán kárpótlást fizessen az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által 1998-ban a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség ellen elkövetett terrortámadás áldozatainak és családtagjaiknak. A terrorakciók több mint kétszáz halálos áldozatot követeltek. Szudán az 1990-es években átmeneti időre ugyan, de rejtegette Oszama bin Ladent, az al-Kaida azóta likvidált vezetőjét is. A kártérítésről és annak összegéről egy amerikai bíróság döntött. A summát a kartúmi kormányzat egy alapba fizeti be majd.

A bejelentés előtt a Fehér Ház közleményben tudatta, hogy az Egyesült Államok leveszi Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, és erről Donald Trump értesítette a kongresszust is. Ezzel lényegében megszűnnek az afrikai ország ellen foganatosított szankciók is. Donald Trump közölte azt is:

legalább öt másik arab ország is arra készül, hogy békét kössön a zsidó állammal. Hozzáfűzte, hogy arra számít, Szaúd-Arábia is normalizálja viszonyát Izraellel.

Az amerikai elnök elmondta azt is: ez egy hihetetlen üzlet Szudán és Izrael számára egyaránt, hiszen a két ország évtizedek óta háborúban áll egymással, nem volt köztük semmilyen politikai vagy gazdasági kapcsolat.

A Twitter-mikroblogon milliók ünnepelték a hírt. Jeff Jaboby, a Boston Globex publicistája azt írta:

Szudán – a harmadik legnagyobb arab muszlim ország és Afrika egyik legnagyobb nemzete – bejelenti szándékát, hogy normalizálja a kapcsolatait Izraellel. Zajlik a történelem.

Benjamin Netanjahu nagyszerű fordulatnak nevezte a fejleményeket, és köszönetet mondott Trump elnöknek a közvetítésért.

Az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein szeptember 15-én írta alá a békemegállapodást Izraellel egy közös washingtoni ceremónián. Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett személyesen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.