Trumpé lehet a show Biarritzban

A nemek közötti, illetve a globális egyenlőtlenség elleni küzdelem lesz a ma kezdődő háromnapos G7-csúcstalálkozó fő témája a Franciaország délnyugati csücskében található Biarritzban.

2019. 08. 23. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemek közötti, illetve a globális egyenlőtlenség elleni küzdelem lesz a ma kezdődő háromnapos G7-csúcstalálkozó fő témája a Franciaország délnyugati csücskében található Biarritzban. Az előkelő baszkföldi üdülővárosban a házigazda Emmanuel Macron az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán, Németország, Olaszország, Kanada, illetve az Európai Unió vezetőit fogadja; a rendezvény idejére Párizs mintegy 13 ezer rendőrt vezényelt a helyszínre, számolva a találkozó alkalmából szervezett tüntetésekkel – írja a francia Le Figaro.

A francia elnök nagy lehetőségként tekint a találkozóra. Előzetesen azt mondta, azt szeretné, ha egy hosszú és semmitmondó zárónyilatkozat helyett konkrét lépések mellett köteleznék el magukat a résztvevők. Azt is világossá tette a francia államfő, hogy a nemek közötti egyenlőségben szeretne haladást elérni; ennek érdekében Macron maga is sok energiát fektetett a tavalyi kanadai G7-csúcson létrehozott nemek közötti egyenlőségi tanácsadó testülettel való együttműködésre. Párizs a demokratikus szabadságjogok védelme és előmozdítása iránt elkötelezettnek tekintett Ausztráliát, Chilét, Indiát és Dél-Afrikát is integrálta a G7-folyamatba, továbbá Macron négy afrikai ország, Burkina Faso, Egyiptom, Szenegál és Ruanda vezetőjét is meghívta Biarritzba.

Elemzők szerint azonban hiába minden erőfeszítés: a csúcstalálkozó középpontjába nagy valószínűséggel Donald Trump, illetve az amerikai elnök témái kerülnek majd, elvonva a figyelmet az egyenlőtlenségek elleni küzdelemről. Ezt támasztja alá, hogy fehér házi tisztségviselők a minap arról beszéltek, a csúcs napirendi pontjai közé – Trump kérésére – az utolsó pillanatban felkerült a világgazdaság témaköre is. Trump a jelen lévő országok vezetőivel arról is tárgyalni készül, hogyan lehetne megnyitni az európai, a japán, valamint a kanadai piacokat az amerikai vállalkozások előtt.

Trump a tervek szerint a digitális szolgáltatókra kivetett francia adók ügyét is felveti. Az Amazont, a Google-t, a Facebookot, az Airbnbt és más hasonló vállalatokat Párizs arra hivatkozva sújtotta ezzel az adóval, hogy túl kevés illetéket fizetnek azokban az európai országokban, ahol székhellyel rendelkeznek. Az érintett cégek diszkriminatívnak nevezték a döntést, az amerikai elnök pedig ellenlépéseket helyezett kilátásba. A G7 vezetői munkavacsorával indítják ma a találkozót, amelyen a várakozások szerint kül- és biztonságpolitikai kérdések is terítékre kerülnek, írta az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.