Trumpnak minden állva maradt államban nyernie kellene

A levélszavazatok egyértelműen megfordították a versenyt, hosszú jogi huzavona jöhet.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 11. 06. 11:00
TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 4. Donald Trump republikánus párti amerikai elnök és jelölt beszél a washingtoni Fehér Ház Keleti termében az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások után, 2020. november 4-én hajnalban. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véghajrához közeledik az amerikai elnökválasztási verseny szavazatszámlálása. Bár továbbra sincs meg a győztes neve, Donald Trump újraválasztási esélyei egyre csökkennek. Joe Biden jelenleg 264 megszerzett elektornál tart a szükséges 270 elektorból, míg Donald Trump 214 elektort nyert eddig. Az államok nagy részében már eldőlt az eredmény, a szavazatszámlálás még öt államban zajlik: Nevada, Pennsylvania, Georgia, Észak-Karolina és Alaszka.

Ha Biden Alaszka kivételével bármelyik államot megnyeri, ő az Egyesült Államok következő elnöke. Donald Trumpnak a győzelemhez viszont az összes megmaradt államot vinnie kellene, csak így van esélye a győzelemre.

Az idei elnökválasztás kifejezetten szorosnak mutatkozik: minden billegő államban (Alaszka nem az), egy százalékpont körüli, vagy az alatti a különbség a jelöltek között. Nevadában jelenleg Joe Biden vezet mintegy 0,9 százalékponttal – 12 ezer szavazattal, de még közel 190 ezer szavazat megszámolása van hátra. Pennsylvaniában, Georgiában, Észak-Karolinában Donald Trump vezet, de a kezdetben több százalékpontos különbség már minimálisra csökkent, a húsz elektort adó Pennsylvania például csupán 0,3 százalékpontnyi differenciát mutat.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök és jelölt beszél 2020. november 4-én, mellette a felesége, Melania Trump a washingtoni Fehér Ház Keleti termében Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Hosszú jogi huzavona jöhet

Donald Trump csütörtökön a Fehér Házban tartott beszédében választási csalásokat és hosszú pereket emlegetett.

– Úgy gondoljuk, hogy nagyon sok per jön, mert nem hagyhatjuk, hogy így elcsalják a választásokat – mondta Trump.

A jelenlegi amerikai elnök azt vitatja, hogy először mindenhol ő vezetett, majd később – a levélszavazatok beérkezése után – az eredmények megfordultak, ami szerinte csalásokra utal. Másrészt azt szeretné elérni, hogy a választások napja után beérkező szavazatokat már ne számolhassák bele az eredménybe.

A kampányban az elnök a republikánus szavazókat személyesen leadott szavazatra buzdította, míg a demokraták a koronavírus-járvány miatt inkább levélszavazatban, postai úton adták fel a voksukat.

Mivel számos amerikai államban igen lassan dolgozik a posta, a választások napján vagy akár néhány nappal előtte is leadott szavazatok csak egy héttel később érkeznek be. Nevada vezetői tegnap jelezték: minden levélszavazatot elfogadnak, ami november 3-án és azt megelőzően került feladásra, legkésőbb november 10-ig, írja a Fox News. Ebben a kulcsfontosságú államban még 190 ezer szavazat megszámolása van hátra, amiből a jelentés szerint 123 ezer levélszavazat, ami valószínűleg demokrata többséget jelenthet majd.

Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsai tisztességes választások megtartásáért tüntetnek november 5-én a központi választási bizottság detroiti hivatalában zajló szavazatszámlálás idején Fotó: MTI/AP/David Goldman

Jogi szempontból tehát a választási bizottságoknak minden szavazatot el kell fogadniuk, akár később érkezett, akár nem.

Csütörtökön Georgia és Michigan visszautasította Trump keresetét, hogy állítsák le a szavazatszámlálást, a számolás folytatódott tovább. A Trump stábja által indított keresetek ugyanakkor azt eredményezhetik, hogy a jogi huzavona még hosszú hetekig elnyújtja a hivatalos eredményhirdetést.

Joe Biden kivárásra rendezkedett be. – Arra kérek mindenkit, hogy legyen nyugodt. A folyamat még tart. Ez a szavazók akarata. Senki más, csak az amerikai szavazók azok, akik megválasztják az Egyesült Államok elnökét – mondta Biden. A demokrata elnökjelölt ugyanakkor elmondta azt is, hogy nagyon jó érzése van a dolgok jelenlegi állásáról.

– Nincs kétségem afelől, hogy ha lezárul a szavazatszámlálás, Harris szenátor és én leszünk a győztesek – vélekedett Biden.

Az eredményhirdetés így akár még további napokig is elnyúlhat – egyrészt a rendkívül szoros eredmények miatt minden egyes szavazat a szó szoros értelmében számítani fog, és egyes államokban – például az említett Nevadában – keddig kell várni az összes levélszavazat beérkezésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.