Túl népszerű a kínai oltóanyag Szerbiában

A rendkívüli érdeklődés miatt óriási sorállás és többórás várakozás alakult ki az oltópontokon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 26. 12:00
null
Az új koronavírus elleni védõoltásra várnak emberek a Belgrádi Vásár területén létesített oltóközpontban. Fotó: Darko Vojinovic Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb kormány keddtől megszüntette a lehetőséget, hogy bárki soron kívül beadathassa magának a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni oltását, miután az utóbbi néhány napban a rendkívüli érdeklődés miatt óriási sorállás és többórás várakozás alakult ki a szerbiai oltópontokon.

A szerb kormány két hete tette lehetővé, hogy interneten regisztráljanak a szerb állampolgárok, és kiválasszák, melyik vakcinát szeretnék felvenni. A regisztráltak ezt követően értesítést kapnak arról, hol és mikor vehetik fel az előre megjelölt védőoltást. Mivel időközben a Sinopharm szérumából több mint egymillió adag érkezett az országba, a hatóságok közölték, hogy aki a kínai védőoltást választaná, az soron kívül is megkapja az oltást. Az érdeklődés azonban óriási volt, ezért – hogy senkinek ne kelljen órákig sorban állnia – ezt a lehetőséget keddtől megszüntetik.

A koronavírus elleni védőoltásra várakozók a Belgrádi Vásár területén létesített oltóközpontban 2021. január 25-én
MTI/AP/Darko Vojinovic

Szerbiában jelenleg az orosz Szputnyik V, az amerikai–német Pfizer–BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el, az érdeklődők viszont az erre a célra létrehozott internetes oldalon az amerikai Moderna és a brit–svéd AstraZeneca oltóanyagát is választhatják, a belgrádi vezetés tervei szerint ugyanis ezeket is engedélyeznék az országban. Eddig több mint 276 ezren vették fel valamelyik védőoltást a hétmilliós Szerbiában.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 1523-mal, 385 126-ra, a járvány halálos áldozatainak száma 19-cel, 3905-re növekedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.