Tüntetés és ováció fogadta Salvinit

Egy estére Antwerpenben gyűltek össze Európa bevándorlásellenes pártjai, az esemény „sztárvendége” Matteo Salvini volt. Az olaszországi Liga politikusa ismét a minél szigorúbb migrá­ciós politika jelentőségét, a határok szentségét hangsúlyozta. Salvininél ezúttal csak a házigazda, az iszlám- és migrációellenes Flamand Érdek fiatal elnöke kapott nagyobb tapsot.

Judi Tamara (Antwerpen)
2019. 12. 04. 12:43
ANTWERP - IDENTITY AND DEMOCRACY RALLY - POLITICS - Matteo Salvini in Antwerp with the identity and democracy
A Liga vezetője nagy sikert aratott a patinás tőzsdepalotában Fotó: Diego Ravier Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár százan már jó előre jelezték, hogy demonstrálni kívánnak Matteo Salvini antwerpeni látogatásán. Az olasz Liga első embere hétfő este vendégeskedett a bevándorlásellenes Flamand Érdek rendezte, Európa jövőjéről szóló eseményen. A rendezvényt Flandria legnagyobb városának bámulatos tőzsdéjén – a világ első tőzsdeépületében –, elegáns környezetben tartották. Az említett, zömé­ben belgiumi olasz ellentüntetők a közeli sétálóutca egy teljesen más részén kaptak helyet, így a Salvini miatt Antwerpenbe érkezők legfeljebb az internetes felvételeken hallhattak felőlük. A XVI. században felhúzott épületet teljesen megtöltötte a vendégsereg: meglepő módon igen nagy számban érkeztek fiatalok, és Olaszországból is népes csoport képviseltette magát.

Jókora csúszás után a színpadon láthattuk az Európai Parlament Identitás és Demokrácia nevű, bevándorlás- és iszlámellenes frakciójának számos politikusát, így az osztrák Harald Vilimskyt vagy a francia radikális jobboldal nagy reménységének számító Jordan Bardellát. Ők az unió előtt álló kihívásokat és az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottsággal szembeni elvárásaikat ismertették, de nem túlzás állítani, hogy a tömeg este kilenckor már cseppet sem rájuk, hanem a „sztárvendégre”, Matteo Salvinire volt kíváncsi. A Liga vezetőjét álló taps fogadta Antwerpenben, a mellettem ülő öregúr még pár könnycseppet is elmorzsolt a politikus láttán.

A Liga vezetője nagy sikert aratott a patinás tőzsdepalotában
Fotó: Europress/AFP

Közel tízperces beszédében Salvini ismeretlen gondolatokat aligha fogalmazott meg: ismét kikérte magának, hogy őt és követőit fasisztának vagy nácinak bélyegezzék. Ez a gondolat váltotta ki a leghevesebb reakciót a közönségből, de a többség azt is szívesen vette, amikor Salvini a családjáról kezdett mesélni, és azt hangoztatta: azt szeretné, hogy gyermekei normális Európában, jó körülmények között nőjenek fel. A migrációról szólva az olasz politikus megerősítette: véleménye szerint Európa határai szentek, és teljes képtelenség, hogy a kontinens kapuit egész Afrika és Ázsia előtt megnyissák. Szólt Tom Van Griekenhez, a Flamand Érdek nemrég újraválasztott elnökéhez is. Mindamellett, hogy Salvini a barátjának nevezte a fiatal flamandot, a figyelmébe ajánlotta, hogy „kormányzó pozícióban bizony dolgozni is kell majd”. A Flamand Érdek az elmúlt öt évben gyakorlatilag megháromszorozta támogatóinak a számát, ma Flandria egyik legerősebb pártja, de egyelőre nem kormányzóképes elődpártjának szélsőséges múltja miatt.

Salvininél csak Van Grieken belépőjét fogadta nagyobb ováció: a mindössze 33 éves politikust pár hete, majdnem 98 százalékos többséggel választották meg ismét a párt élére. 2014 óta gyakorlatilag töretlenül viszi előbbre a Flamand Érdeket, amely az antwerpeni tömeget elnézve nagyrészt annak köszönhető, hogy Van Grieken szimpatizánsai között rengeteg a fiatal. Ennek megfelelően humoros, helyenként trágárságba átcsapó beszédet mondott, ami telitalálatnak bizonyult a közönségnél. – Az Európai Unió azt mondogatja, hogy mindent megold. Például a klímaváltozást. Akkor a migrációt miért is nem tudjuk kezelni? – kérdezte a flamand éljenzés közepette, majd Salvininek tulajdonította Európa leginkább humánus menekültpolitikáját. Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek pedig azt üzente, hogy nem Törökország az igazi menekülthotel, hanem már hosszú évek óta Európa.

Van Griekennek talán csak amiatt kellett csalódnia az este végén, hogy népes szavazótáborából ezúttal valamivel többen fotózkodtak Salvinivel, mint vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.