Tusk nem próbálta rendezni a Fidesz-kérdést

Bár a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata még beláthatatlan ideig (legalább a jövő év eleji EPP- kongresszusig) rendezetlen marad, a tagpártokat is megosztja az ügy, illetve annak kezelési módja.

2020. 02. 06. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolata még beláthatatlan ideig (legalább a jövő év eleji EPP-kongresszusig) rendezetlen marad, a tagpártokat is megosztja az ügy, illetve annak kezelési módja. Legutóbb Milan Zver, a néppárti Szlovén Demokrata Párt európai parlamenti képviselője írt kritikus hangvételű blogbejegyzést a pártcsalád vezetésének – kiváltképp Donald Tusknak, az EPP elnökének – a Fideszhez való hozzáállásáról. – Fiatal és mindenre elszánt, de legfőképp a konfliktusokat rendezni bíró politikusként választották a néppárt élére. Nos az elmúlt időszak mégsem ezt igazolta – írta a jobboldali szlovén politikus, azt fejtegetve: Tusk (papíron Orbán Viktor miniszterelnök egyik barátja) ezidáig nem, pontosabban nem megfelelő mértékű erőfeszítéseket tett a helyzet rendezésére. – Talán nem volt ideje felhívni Orbánt, hogy beszéljenek a kialakult nézeteltérésekről, ha már Brüsszelben és Budapesten sem sikerült találkozniuk? – teszi fel a kérdést a bejegyzésben Zver, aki szerint mind Donald Tusk, mind pedig Manfred Weber, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője leplezetlenül barátságtalan a magyar kormánypárttal, pedig annak számos támogatója akad néppárti berkekben. Az írásban arról is szó esik, hogy Tusk a pártcsalád eheti ülésén ismét a néppárti „bölcsek” szóbeli, senki más által nem hallott érveire támaszkodott a Fidesz kritizálásakor.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy hétfőn az EPP brüsszeli közgyűlését követően megerősítették: a Fidesz felfüggesztett tagsága határozatlan ideig érvényben marad. Ezzel egy időben belső vita indul a pártcsalád Európai-víziójáról, amelynek egy kulcsfontosságú lépcsőfokaként már jövő év elején rendkívüli kongresszust szervez a pártcsalád. A diskurzus lehetőség a Fidesz számára, Orbán Viktor pártelnök ugyanis a közelmúltban számos alkalommal kijelentette, hogy a Fidesz alakítani kívánja az EPP jövőjét és politikai irányvonalát.

Utóbbi kapcsán az egyik legfontosabb néppárti szövetséges a Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! lehet. Orbán a héten Rómában tárgyalt az olasz párt vezető politikusaival. A találkozót követően Antonio Tajani, a néppárt egyik alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke közös képet tett közzé a magyar miniszterelnökkel, amelynek margóján azt írta: „A vezető politikusok közötti párbeszéd teszi csak igazán lehetővé, hogy Európa megkapja azt a kitüntetett szerepet, amit megérdemel. Emiatt is fontos, hogy Orbán a néppárti család tagja maradjon”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.