Tusk válthatja Dault a néppárt élén

Donald Tusk, az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelenlegi elnöke válthatja a francia Joseph Dault az Európai Néppárt (EPP) elnöki székében lapértesülés szerint.

Tóth
Forrás: MTI2019. 10. 03. 18:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelenlegi elnöke válthatja a francia Joseph Dault az Európai Néppárt (EPP) elnöki székében, legalábbis a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) értesülései szerint. A német napilap úgy tudja, a 2007 és 2014 között Lengyelország miniszterelnökeként szolgáló Tusk jelenleg a legesélyesebb jelölt, ráadásul az Európai Tanács élén éppen novemberben jár le a hivatali ideje. Daul utódjáról a jobbközép pártcsalád zágrábi kongresszusa dönthet novemberben. A Gazeta Wyborcza lengyel lap egyébként még nyáron írt arról, hogy a várakozásokkal ellentétben Tusk mégsem szándékozik visszatérni a varsói nagypolitikába az ottani ellenzék vezető erejének számító Polgári Platform (PO) élén.

E párt a jövő heti választásokon méreti meg magát a Fidesszel rokonszenvező kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS) szemben. A nyáron Tusk azzal indokolta a döntését – legalábbis a liberális lengyel lap szerint –, hogy nem bízik pártja ottani sikerében, ezért inkább az unióban folytatná karrierjét. A FAZ arról is írt, Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője nem szándékozik indulni az elnöki posztért, mert úgy véli: nem volna helyes, ha a legnagyobb uniós pártcsaládnak és az Európai Bizottságnak is német politikus állna az élén. Utóbbi testület élére ugyanis november 1-jétől a kereszténydemokrata Ursula von der Leyen kerülhet. Daul pártja, a Köztársaságiak egyébként rendkívül meggyengült az utóbbi években.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.