Túszul ejtett menekültek Szíriában

2019. 03. 07. 8:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rukbáni menekülttábor negyvenezer lakója távozásának engedélyezését sürgette az Egyesült Államoktól szerdán az orosz és a szíriai kormányközi menekültügyi koordinációs központ, jelentette az MTI.

A két szervezet közös közleményben azt állította, hogy a jordániai határ közelében működő táborban, ahol „humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki”, a Washingtonnal együttműködő fegyveresek gyakorlatilag túszként tartják fogva az embereket, akik viszont távozni szeretnének. A dokumentum elvetette azt az amerikai ellenérvet, amely szerint a szíriai kormányzat képtelen biztosítani a táborlakók biztonságos elhelyezését, rámutatva, hogy több tartományban külön létesítmények épültek a rukbáni menekültek befogadására.

Az orosz és a szíriai koordinációs központ, amely az ENSZ közbenjárását kérte a tábor kiürítése érdekében, hangsúlyozta, hogy Damaszkusz kezeskedik a menekültek biztonságáért. A közlemény emlékeztetett arra, hogy az et-tanfi amerikai parancsnokság a közelmúltban nem volt hajlandó szavatolni a menekültek evakuálására küldött buszok biztonságát az ellenőrzése alatt álló, 55 kilométeres sávban. Moszkva és Damaszkusz szerint a helyzet a tábor teljes kiürítését, nem pedig humanitárius segélyszállítmányok oda juttatását követeli meg.

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a rukbáni menekülttáborról készült műholdas felvételeken háromszáz frissen ásott sírhelyet látni. A tárca szerint a tábor alkalmatlan arra, hogy emberek éljenek benne.

Szíriában Baghúz ostromával gyakorlatilag véget ért a háború, az elmúlt napokban tömegével menekültek el az utolsó, az Iszlám Állam terrorszervezet kezén levő területről a civilek. Ennek ellenére a rend nem állt vissza teljesen, szakértők szerint nagyon hosszú időbe telik, amíg ismét meg tud erősödni a központi hatalom Szíriában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.