Tyereskova javaslata ad mozgásteret Putyinnak

A jelenlegi államfő ennek értelmében 2024-től ismét indulhat az elnökválasztáson, és akár 2036-ig is betöltheti az államfői pozíciót.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 12. 12:45
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2019. december 19. Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ első női űrhajósa, a most 83 éves Valentyina Tyereskova kormánypárti képviselő adta be az orosz parlamentben azt a javaslatot, miszerint az alkotmányt ért nagymértékű változások miatt Vlagyimir Putyin elnöki ciklu­sainak számítását újrakezdenék. A jelenlegi államfő ennek értelmében 2024-től ismét indulhat az elnökválasztáson, és akár 2036-ig is betöltheti az államfői pozíciót. Putyin személyesen jelent meg a parlamentben, és elfogadta Tyereskova javaslatát.

A parlament alsó- és felsőháza – csaknem két hónapos egyeztetés után – tegnap fogadta el az alkotmány módosításáról szóló javaslatokat. Ezek szükségességét eredetileg Putyin államfő jelentette be, még januárban. A módosítások között szerepelnek a hatalmi szerkezetre vonatkozó változások, de vannak szociális jellegű és az orosz értékrendről szóló kiegészítések is. Így például kibővítik az alkotmányt Isten és a hit megemlítésével, illetve a házasság intézményének a védelmével; ez utóbbi alatt kizárólag egy nő és egy férfi közötti kapcsolatot értik a moszkvai döntéshozók.

A legnagyobb vitát az utolsó pillanatban, kedden benyújtott alkotmánymódosítás váltotta ki, amely Putyin mozgásterét is érinti. A történtek hatására ellenzéki csoportok tüntetések szervezésébe kezdtek. – Valójában Putyin hatalombitorlásáról van itt szó. Annak az országnak, amelyben húsz éven át nem változik a hatalom, nincs jövője – nyilatkozta a Kommerszant című lapnak Konsztantyin Fomin, az ellenzéki Mihail Hodorkovszkij alapította Nyitott Oroszország szervezet illetékese.

A tüntetések megtartását azonban elutasította a főváros vezetése. Szergej Szobjanyin főpolgármester a koronavírus-járványra hivatkozva betiltotta az ötezer fő feletti tömegrendezvényeket. Engedély hiányában ezért a tüntetők kedd estétől „egyszemélyes” tüntetésbe kezdtek: mintegy száz fő egymást váltva tette ki a Nem feliratú táblát Vlagyimir nagyfejedelem Kreml melletti szobránál. Miután a parlament elfogadta az alkotmánymódosításokat, az oroszok az április 22-i népszavazáson dönthetnek majd ezekről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.