Üdvözölték a brexitmegállapodást a nagy nyugati tagállamok

A szomszédos Írország is elégedett, Spanyolország folytatja a tárgyalásokat Gibraltár ügyében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 25. 11:18
BARNIER, Michel; VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2020. december 24. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) és Michel Barnier, az Európai Bizottság Nagy-Britannia és az Európai Unió kétoldalú kapcsolatrendszerének ügyében illetékes fõtárgyalója sajtóértekezletet tart Brüsszelben 2020. december 24-én, miután megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövõbeni kapcsolatrendszerének feltételeirõl. MTI/EPA/Pool/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi jelentőségűnek nevezte az Európai Unió és az Egyesült Királyság között létrejött szabadkereskedelmi megállapodást Angela Merkel. A német kancellár szerint az alku révén új fejezet kezdődhet az EU, illetve Németország és az uniós tagság felszámolása után is „fontos partner” Egyesült Királyság kapcsolatában.

Emmanuel Macron francia elnök azt hangsúlyozta, hogy „kifizetődött Európa egysége és ereje. Az Egyesült Királysággal megkötött egyezmény lényeges az állampolgáraik, a halászaik, a termelőik védelme szempontjából. Meg fogunk győződni arról, hogy ez a helyzet” – tette hozzá.

Mark Rutte holland miniszterelnök nagyszerű hírnek nevezte a nehéz tárgyalások után született megállapodás létrejöttét. Jó hírnek nevezte Giuseppe Conte olasz kormányfő is a megállapodást. Nagy-Britannia továbbra is központi partnere marad az EU-nak és Olaszországnak. – Az európai kereskedelem, illetve az állampolgárok érdekeit és jogait garantálja (a megállapodás) – írta Twitter-üzenetében.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő üdvözölte a megállapodás elvét. – Spanyolország és az Egyesült Királyság folytatja a tárgyalásokat az áruk és az emberek szabad mozgásáról Spanyolország és Gibraltár között – hangsúlyozta. Madrid, London és Gibraltár az EU és az Egyesült Királyság közötti gazdasági megállapodásról folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan tárgyal a háromoldalú szerződésről. Gibraltár száz százalékban függ az importtól, 34 ezer lakosát csak így tudja ellátni élelmiszerrel, és naponta mintegy 15 ezer vendégmunkás jár át dolgozni Spanyolországba.

Írország miniszterelnöke, Micheál Martin is üdvözölte tegnap a brexitmegállapodást. – Hiányozni fog az Egyesült Királyság az Európai Unióból, de most, hogy megszületett a megállapodás, lehetőség nyílik arra, hogy a következő években a jó viszony ápolására összpontosítsunk – tette hozzá. Szerinte a megállapodás jó kompromisszum és kiegyensúlyozott megoldás. – Írország számára nincs olyan, hogy jó brexitmegállapodás. Keményen dolgozunk viszont azon, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a kedvezőtlen következményeket – mondta a kormányfő.

Martin szerint a tárgyalók nagyon jelentős eredményt értek el a nullaszázalékos vámtarifával és a nulla kereskedelmi kvótákkal 2020. december 31., Nagy-Britanniának az egységes uniós piacról és a vámunióból való távozása után. Az EU és az Egyesült Királyság különleges vámrendelkezésekben állapodott meg Észak-Írország vonatkozásában, hogy elkerülhessék a fizikai határ visszaállítását az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország és Írország között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.