Úgy menekülnek Londonból a britek, mint az 1939-es evakuáláskor

Totális vesztegzárat vezettek be Londonban és környékén szombat éjféltől a koronavírus új mutációjának villámgyors terjedése miatt. A lakosság elözönlötte a pályaudvarokat, ilyen méretű menekülést az 1939-es evakuálás óta nem látott a brit főváros.

Mártonffy Attila
Forrás: Deutsche Welle, RT.com, BBC2020. 12. 20. 17:03
HANCOCK, Matt
A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztetõ felhívás mellett haladnak el Londonban. Fotó: Neil Hall Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezettnél sokkal szűkebb körben lehet csak megünnepelni a karácsonyt az Egyesült Királyság több részén is egy szombat éjféltől életbe lépett rendelkezés értelmében, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a koronavírus legújabb mutációja sokkal gyorsabban terjed az eddigieknél – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök. – Nehéz szívvel kell bejelentenem, de nem a tervek szerint fogjuk megünnepelni a karácsonyt – mondta egy sajtótájékoztatón. A hetven százalékkal fertőzőképesebb variáns Londonban és Anglia délkeleti részén, illetve Peterborough környékén ütötte fel a fejét.

Az új fenyegetésre válaszul a kormány az eddigi hármas fokozatú víruskészültséget négyesre emelte, amely mától a december elején bevezetett intézkedéssorozat helyébe lépett.

A szigorított szabályok értelmében az érintett térségre ezentúl országos szintű korlátozások lesznek érvényesek, azaz megszűnnek a nem létfontosságú szolgáltatások, valamint szigorodnak a lakhelyelhagyási tilalmak is. Utazni tehát fő szabályként nem lehet, s a szigorított térségben élő emberek nem találkozhatnak a háztartásukon kívüliekkel, még szenteste sem. A totális vesztegzár alá vett területen kívüli országrészekben is csak december 25-ére lesz érvényes a három család összejövetelének lehetősége az eredetileg kihirdetett öt nap helyett.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban
Fotó: Neil Hall / MTI/EPA

Johnson ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, hogy az új vírusvariáció nem halálosabb és nem ellenállóbb az eddiginél, csak éppen felgyorsítja a járvány terjedését. A miniszterelnök arra is nyomatékosan felszólította a briteket, hogy oltassák be magukat, és csatlakozzanak a vakcinációra már eddig feliratkozott 350 ezer emberhez. Az új rendelkezés december 30-ig lesz érvényben, ezután a kormány újból áttekinti a helyzetet.

A londoniak pedig éppen az ellenkezőjét cselekedték, mint amit Boris Johnson el szeretett volna érni: megrohanták a pályaudvarokat, hogy a még a rendelkezés hatályba lépéséig tartó néhány szabad óra alatt elmeneküljenek a fővárosból, s ezzel, szakértők szerint, éppen hogy a vírus terjedését segítették elő.

– Gratulálok a miniszterelnöknek és tanácsadóinak. Ön London 1939 óta nem tapasztalt evakuálását hajtotta végre – írta Twitter-bejegyzésében Nigel Farage, a brexit párt vezetője.

A közösségi médiafelületekre posztolt videók szerint a lakosság szinte megszállta a vasútállomásokat, hogy elhagyják a négyes szintű készültségűnek minősített területeket. A tömeg akkorára duzzadt, hogy lehetetlen volt betartani az előírt fizikai távolságtartást, s a vonatok is számottevő késéssel indultak. A londoniak szemmel láthatóan fütyültek az angliai tiszti főorvos intelmeire, aki azt javasolta, hogy az emberek inkább csomagoljanak ki és maradjanak otthon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közben közölte, szoros figyelemmel kíséri a brit fejleményeket, annál is inkább, mert ugyanez a mutáció már Hollandiában, Dániában és Ausztráliában is megjelent. Vasárnap Hollandia, Belgium, Ausztria és Olaszország be is jelentette, hogy lezárja repülőtereit a brit utasforgalom elől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.