Ügyészség: Nincs bűncselekményre utaló jel a Notre-Dame-tűz ügyében

Rémy Heitz párizsi államügyész közleményében azt írta: az eddig lefolytatott nyomozás során nem sikerült még meghatározni a tűz okát.

Forrás: MTI2019. 06. 26. 17:21
null
Prizs, 2019. prilis 15. Sr fst gomolyog a lngol prizsi Notre-Dame szkesegyhz felett 2019. prilis 15-n. A lngok a vilghr plet fels rszben puszttanak. Az els hrek szerint a tz a restaurlsi munklatokhoz fellltott llvnyzaton, a tetszerkezetnl keletkezett s onnan terjedt tovbb. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs arra utaló jel az előzetes vizsgálatok alapján, hogy bűncselekmény okozta volna a tűzvészt a párizsi Notre-Dame-székesegyházban – közölte szerdán a párizsi ügyészi hivatal.

Rémy Heitz államügyész közleményében azt írta: az eddig lefolytatott nyomozás során nem sikerült még meghatározni a tűz okát.

Hozzátette, hogy a gondatlanság lehetőségét nem zárják ki, így vizsgálódnak olyan irányban is, hogy esetleg az elektromos rendszer hibája vagy egy nem megfelelően elnyomott cigaretta következtében csaptak fel a lángok áprilisban a Notre-Dame-ban.

Az ügyészi hivatal bejelentette, hogy új nyomozati szakaszt indítanak három bíró vezetésével gondatlanságból vagy az előírások előre megfontolt megszegése nyomán bekövetkezett nem szándékos tűzokozás gyanújával. A vizsgálatot vezető bírók szélesebb nyomozati jogkörrel rendelkeznek, és vádat emelhetnek az esetleges felelősök ellen.

A székesegyházban április 15-én tört ki tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. Emmanuel Macron francia államfő elképzelése szerint öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-ot, de számos szakértő úgy véli, ennél hosszabb időre lesz szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.