Ügyvezetőként folytatja munkáját a jelenlegi szlovén kormány

Forrás: MTI2020. 01. 29. 17:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovén parlament szerdán hivatalosan is tudomásul vette Marjan Šarec szlovén kormányfő lemondását, így a kisebbségben kormányzó kabinet ügyvezetőként folytatja munkáját – írta a helyi sajtó.

Borut Pahor államfőnek 30 nap áll rendelkezésére, hogy javaslatot tegyen egy új miniszterelnök-jelölt személyére, és erről konzultációkat folytasson a parlamenti pártokkal. A sajtó szerint néhány párt informálisan már tárgyal arról, hogy új koalíciót hozzon létre.

Marjan Šarec hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be lemondását, és új választások kiírását kezdeményezte. Ezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi koalícióval és parlamenti helyzettel nem képes véghezvinni a szükséges reformokat. Marjan Šarec lemondását csalódottan vették tudomásul balközép koalíciós partnerei és többségük szerint átmeneti kormányt kellene létrehozni, míg az ellenzéki jobboldali pártok új választásokat szeretnének.

A szlovén államfő csak abban az esetben tud javaslatot tenni egy új miniszterelnök személyére, ha annak sikerül a szükséges parlamenti többséget megszereznie: a 90 fős parlamentben legalább 46 képviselő támogatását.

Amennyiben nem lesz ilyen jelölt, és ezt tudomásul veszi a parlament, a képviselőknek 14 nap napja lesz arra, hogy legalább 10 képviselő támogatásával új kormányfőt jelöljenek.

Ha ez a próbálkozás is kudarcba fullad, újabb 14 nap határidőt kapnak a parlamenti képviselők, hogy eldöntsék harmadik fordulót tartanak-e egy új jelölt állításáról vagy elállnak tőle, ez esetben az államfőnek ki kell írnia a választások időpontját.

Amennyiben a képviselők már korábban úgy látják, hogy nincs esély egy új többség létrehozására, a választásokat korábban is megtarthatják.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szlovén állampolgárok 60,5 százaléka új választásokat szeretne.

A kormányfő lemondása előtt készült, a hétvégén közétett felmérések szerint Marjan Šarec Pártja (LMS) a jelenlegi 13 mandátum helyett 23 mandátumot szerezne, míg a 2018-as választásokon első helyen befutó Janez Jansa volt miniszterelnök jobboldali Szlovén Demokrata Pártja (SDS) – amely jelenleg 26 mandátummal rendelkezik a parlamentben – 22 mandátumra esne vissza.

Ugyanezen felmérések szerint egy új kormányt könnyebb lenne létrehozni a választások után, mert csökkenne a parlamentben töredezettsége és nem jutna be tíz párt.

A másfél évvel ezelőtti választásokhoz képest jobb eredményt érne el a tavaly novemberig a kisebbségi kormányt kívülről támogató Baloldal (Levica) párt, míg a kereszténydemokrata Új Szlovéniának (NSi) és a Szociáldemokrata Párt (SD) ugyanúgy 10-10 mandátumot szerezne.

A többi párt, köztük a három koalíciós partner, a Modern Közép Párt (SMC), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (SAB) és Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) nem érné el a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.