Új, aljas módszer a visegrádiak megtörésére migránsügyben

Szankcionálni akarja a migránsok szétosztását elutasító tagállamokat Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, mégpedig az európai uniós gazdasági helyreállítási alap forrásainak megvonásával – derül ki az Il Foglio napilapban csütörtökön megjelent interjúból.

Forrás: MTI2020. 09. 03. 19:24
LAMORGESE, Luciana
Róma, 2020. július 31. Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter a francia partnerével, Moussa Darmaninel folytatott megbeszélésén a római belügyminisztériumban 2020. július 31-én. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luciana Lamorgese kijelentette, az olasz kormány ismételten a migránsok EU-n belüli szétosztását sürgeti, mégpedig az eddigi gyakorlattal szemben nem önkéntes, hanem kötelező alapon. Felvetette, hogy az ezt elutasító tagállamokat ne részesítsék a járvány utáni gazdasági helyreállítást szolgáló tetemes forrásokban. Hangsúlyozta, hogy Brüsszelnek így kell eljárnia a következő időszakban tervezett migrációs politikai döntései során.

„Tudom, hogy a visegrádi négyek országai más álláspontot képviselnek, de az Európai Unió a nagy fordulatok korát éli, és ahhoz, hogy az európai tervek megvalósuljanak, felelősségvállalás is szükséges. A felelősség nem érintheti kizárólag a gazdasági-pénzügyi kötelezettségeket” – jelentette ki Luciana Lamorgese.

A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy a tavaly szeptemberben, a menedékkérők önkéntes alapon történő szétosztásáról aláírt máltai egyezmény értelmében Olaszországból eddig több mint ezerkétszáz bevándorlót helyeztek át másik tizenegy tagállamba. A legtöbbet, 369-et Franciaország, míg 238-at Németország fogadott be.

Az év eleje óta mintegy húszezren érkeztek Olaszországba.

Luciana Lamorgese kifejtette, hogy a júliusban és augusztusban érkezett 12 ezer migránsból 6300 tunéziai volt, akik gazdasági bevándorlóknak minősülnek. Közülük eddig kevesebb mint négyszázat toloncoltak vissza Tunéziába. Hangsúlyozta, hogy a Tunéziával kötött megállapodás értelmében hetente nyolcvan főt szállíthatnak vissza Olaszországból az észak-afrikai országba.

Luciana Lamorgese bejelentette, hogy szeptember 8-án Triesztben egyeztet a balkáni útvonalon érkező migrációról.

Mauro Palma, a személyi szabadságért felelős ombudsman csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Olaszország befogadóközpontjaiban jelenleg több mint 84 ezer migráns tartózkodik, ebből majdnem hatvanezer a nagyobb táborokban. A legsúlyosabbnak a hot spotok helyzetét nevezte, ahol a zsúfoltság miatt nem lehet betartani a járványintézkedésekben előírt biztonsági távolságot. Rámutatott, hogy a táborokban gyakoriak a kisebb tiltakozó akciók, lázadások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.