Új elnöke van Észak-Ciprusnak: megosztott marad a sziget

A Törökország támogatta elnökjelölt nyerte meg az észak-ciprusi választásokat.

2020. 10. 19. 9:55
TATAR, Ersin
Nicosia, 2020. október 19. Ersin Tatar jelenlegi miniszterelnök, a Törökország által támogatott jobboldali nacionalista Nemzeti Egységpárt (UBP) jelöltje ünnepel támogatóival Nicosia északi, törökök uralta részében 2020. október 18-án, miután gyõzött az önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság elnökválasztásának második fordulójában. MTI/EPA/Bilge Bebek Fotó: Bilge Bebek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Törökország támogatta politikus nyerte az elnökválasztást a török ellenőrzés alatt álló Észak-Cipruson. A jobboldali nacionalista Nemzeti Egységpártot képviselő Ersin Tatar a szavazatok közel 52 százalékát tudhatja magáénak, ezzel legyőzte a leköszönő elnököt, Mustafa Akıncıt. Észak-Ciprus újonnan megválasztott elnökének az elsők között gratulált Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter.

– Megérdemeljük a függetlenséget. Harcosok vagyunk. Harcolunk azért, hogy létezzünk az Észak-ciprusi Török Köztársaságban – mondta Tatar vasárnap este a választási eredmények közlését követően, utalva arra, hogy nem támogatja Ciprus török és görög területeinek újraegyesítését.

Észak-Ciprus újonnan megválasztott elnöke a kétállami megoldás híve, míg a függetlenként politizáló Akıncı a megosztott sziget újraegyesítését szorgalmazza. A leköszönő elnök korábban arra is utalt, hogy ha újraválasztják, megpróbálja újraindítani a görögökkel a szigetegyesítés céljából folytatott béketárgyalásokat. A vasárnapi eseményeket követően Akıncı elismerte vereségét, azonban úgy véli, Törökország jelentősen befolyásolta az elnökválasztási eredményeket.

– Olyan választási versenyen mentünk keresztül, amely nem normális körülmények között zajlott. Ezek az eredmények 45 éves politikai karrierem végét jelentik. Sok szerencsét kívánok az embereinknek – nyilatkozta vasárnap Akıncı az AP hírügynökségnek.

A korábbi elnök feltehetően arra utalt, hogy két héttel ezelőtt Tatar – még Észak-Ciprus miniszterelnökeként – bejelentette, hogy a török elnökkel egyeztetve biztosra vehető, hogy a hetvenes években szellemvárossá vált Varósziát ismét megnyitják.

Ciprus szigetének megosztottsága 1974-ig nyúlik vissza, amikor Görögország támogatásával a görög ciprióták államcsínyt kíséreltek meg, Törökország azonban katonai erővel beavatkozott az eseményekbe, hogy védje a török lakosságot. A hetvenes évek történéseit követően jött létre az Ankarától gazdaságilag és katonailag is függő Észak-ciprusi Török Köztársaság, melyet a mai napig kizárólag Törökország ismer el független államként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.