Új fegyverkezési verseny

Az amerikai hadsereg korszerűsítésére helyezné a hangsúlyt a Kína és Oroszország jelentette növekvő fenyegetés árnyékában Mark Esper — erről beszélt Donald Trump védelmi miniszterjelöltje tegnapi szenátusi meghallgatásán. Esper kinevezése esetén több mint fél év után lesz újra állandó főnöke a Pentagonnak.

2019. 07. 17. 14:24
Acting U.S. Defense Secretary Esper meets with Qatar's Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani at Pentagon
Mark Esper, Donald Trump korábbi védelmi minisztere. Fotó: Yuri Gripas Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismerem Markot, és nincs kétségem, hogy fantasztikus munkát végez majd – jelentette be egy hónappal ezelőtti Twitter-bejegyzésében, a tőle megszokott leegyszerűsített stílusban Donald Trump azt, hogy Mark Espert (képünkön) jelöli – akkor még – ügyvezető védelmi miniszternek. Esper most már állandó jelleggel is betöltené a posztot, munkájára pedig minél előbb szüksége lesz mind a Pentagonnak, mind a Fehér Háznak, hiszen e kulcsfontosságú pozíciót James Mattis előző miniszter december 31-i lemondása óta ideiglenes tárcavezetők töltik be. Mark Esper mihamarabbi kinevezésének nem csupán Donald Trump, hanem a kongresszus mindkét pártja örülne, hiszen az Egyesült Államok komoly geopolitikai konfliktusok közepette találja magát, elsősorban a Közel-Keleten, ahol az Irán elleni katonai csapás is napirendre került.

Fotó: Reuters

Washingtonban abban bíznak: azontúl, hogy szakértelmével megfelelően látja majd el miniszteri teendőit, az 55 éves Mark Esper az elnök stábjával is jól tud együttműködni. Megfigyelők szerint érkezésével a Mike Pompeo külügyminiszter által képviselt mérsékeltebb politikát fogja erősíteni, szemben John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó háború mindenekfelett irányvonalával. A CNN forrásai szerint Pompeo nagyon örül Esper kinevezésének, akit 37 éve jó barátjának tart, azóta, hogy együtt végezték el a West Point katonai akadémiát. Mark Esper karrierje mindig is a hadsereg körül forgott: 1991-ben szolgált az öbölháborúban, katonai és biztonságpolitikai tanácsadója volt több republikánus kötődésű politikusnak és intézetnek, az ifjabb ­George Bush elnöksége idején már a Pentagonnál dolgozott, legutóbb a Trump-kormányzat haditengerészetért felelős államtitkára volt. A legnagyobb aggály vele szemben talán az, hogy a Raytheon repülőgép- és fegyvergyártó cég egykori lobbistájaként az összeférhetetlenség gyanúja merülne fel, ha miniszterként közbeszerzésekről hozna döntéseket.

Arról, hogy Mark Esper mit gondol a világban zajló politikai folyamatokról, arról a tegnapi meghallgatáson elhangzottakon túl a Washington Examiner című hetilapnak adott májusi interjúja ad támpontot. – Míg mi az elmúlt 18 évben Irakkal és Afganisztánnal voltunk elfoglalva, az oroszok és a kí­naiak seregük modernizálásra fókuszáltak – nyilatkozta, egyetértve a Pentagon tavalyi helyzetértékelésével, miszerint a nagyhatalmak közötti versengés áll az amerikai nemzetvédelmi stratégia fókuszában, az Egyesült Államokat ugyanis egyre jobban veszélyeztetik az olyan revizionista hatalmak, mint Kína és Oroszország, amelyek az ­autoriter modelljeikkel megegyező világot akarnak teremteni.

Irán nem akar konfliktust

Teherán kész a tárgyalásokra Washingtonnal, amennyiben az Egyesült Államok feloldja az Irán elleni szankcióit – jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az NBC televíziónak adott interjúban. Meggyőződése szerint sem Irán, sem az Egyesült Államok nem akar fegyveres konfliktust, és nem fenyeget a háború közvetlen veszélye közöttük. „Azt gondolom, hogy az amerikai elnök nem akar háborút, de a körülötte lévők nem bánnák” – jelentette ki. Szerinte nem Irán, hanem az Egyesült Államok ásta alá a diplomáciai erőfeszítéseket azzal, hogy egyoldalúan felmondta a 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást az iráni atomprogramról. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.