Új fegyvert vethet be Washington a Huawei ellen

Egy új jogszabály kizárhatja a Hua­wei kínai multival engedékeny államokat az amerikai piacról — tudta meg lapunk. Washingtoni és pekingi illetékeseket kérdeztünk a kereskedelmi háborúban használt fegyverekről, amelyeknek célkeresztjében az Európai Unió, s így Magyarország áll.

Buzna Viktor
2019. 03. 18. 6:44
A Huawei company logo is seen outside a shopping mall in Shanghai
A kínai cég kitiltásával már több mint egy éve próbálkozik a brit kormány Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vihar előtti csend – így jellemezhető az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági konfliktus. Bár legutóbb még arról szóltak a hírek, hogy lezárul az éppen egy éve, 2018 márciusában indult kereskedelmi háború, az elmúlt hetek fejleményei nem a megbékélésről szóltak.

A most megjelent szivárogtatások szerint mégsem találkozik egymással Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök, a felek legalább egy hónappal csúsztatják a találkozót. Közben a washingtoni főtárgyaló, Robert Lighthizer a napokban továbbra is megoldásra váró, „alapvető problémákról” beszélt.

Peking csak korlátozott eszközökkel védheti a magáncéget
Fotó: Reuters

Több jel is arra utal, hogy a kereskedelmi konfliktus középpontjában Európa áll. A napokban a német sajtó írt arról, hogy az ott szolgáló amerikai nagykövet, Richard Grenell nyomást próbál gyakorolni Berlinre, a diplomata a német gazdasági miniszternek, Peter Altmaiernek írt levelet.

Ebben súlyos fenyegetést fogalmazott meg: amennyiben Berlin nem tartja távol piacaitól a Huaweit, úgy a két ország hírszerzői szolgálatai között működő, szoros együttműködést nem tudják fenntartani.

Az amerikai fellépés hátterében az 5G, vagyis az új generációs internet-infrastruktúra kiépítése áll. Ezen a területen a Huawei piacvezető, ami Washington szerint súlyos biztonsági kockázatot jelent.

Úgy vélik, a kínai cég köteles átadni a birtokába került információkat Pekingnek. Vagyis, ha egy állam a Huaweire bízza az új rendszer kiépítését, nyitott könyv lesz a kínai kormány előtt.

Korábban már írtunk arról, hogy a két nagyhatalom kettős nyomásnak teszi ki az uniót és Magyarországot is. Mind Washington, mind Peking igyekszik a javára befolyásolni a kontinensen hozott döntéseket, ezért szerettük volna megtudni, hogy milyen eszközökben nyilvánulhat meg az unióra nehezedő nyomásgyakorlás.

A Kínai Kommunista Párt nemzetközi ügyeivel foglalkozó, lapunknak névtelenül nyilatkozó párthivatalnok szerint a Huawei magáncég, ezért támogatásában Peking eszközei korlátozottak. – Ez természetesen egy fontos ügy, de mint bizonyára Magyarországon, úgy Kínában is vannak nagyobb problémáink – mondta forrásunk, hangsúlyozva, hogy a Hua­wei nem is szorul Peking politikai támogatására.

Mivel ennek ellentmond, hogy az Egyesült Államokkal a bíróságon is harcoló kínai céget Peking nyíltan támogatja, forrásunk elismerte: az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ebben kiállnak a cég mellett.

Hangsúlyozta, a kémkedés vádját eddig nem sikerült bizonyítani, ezért a Huawei szolgáltatásairól várhatóan piaci, nem pedig politikai alapon döntenek majd Európában. Figyelemre méltó, hogy kérdésünkre kínai forrásunk kritizálta az Egyesült Államok gyakorlatát.

– A szabadság azt jelenti, hogy saját akaratunkból hozunk döntéseket – mondta forrásunk, aki szerint az Egyesült Államok a Huawei kiszorítását célzó nyomásgyakorlással az európai államokat megfosztja ettől a joguktól. Ez arra utal, hogy a pekingi kommunikáció kevéssé a Hua­wei mellett, mint inkább az Egyesült Államokkal szemben épül fel.

– Az Egyesült Államok számára ez nem gazdasági, hanem nemzetbiztonsági ügy – ezt már a Carnegie think-tank Ázsia kutatóközpontjának vezetője, Douglas H. Paal mondta a Magyar Nemzetnek.

A CIA egykori vezető elemzője már jóval konkrétabb eszközökről számolt be. Paal elmondta, az amerikai kongresszus épp az exportellenőrzési jogszabály módosításán dolgozik, s az új törvény már nem közvetlenül a Huaweit célozza. – Vannak olyan képviselők, akik szeretnék, ha a Huaweijel együttműködő országokat szankciók­kal, büntetéssel sújthatnák – mondta Paal, hozzátéve, hogy ezek az országok amerikai megbízásoktól eshetnek el.

Hozzátette, többen ellenállnak a nyomásgyakorlásnak, ami a magyar diplomáciának tárgyalási alapot biztosíthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.