Új főügyészt nevezett ki az ukrán államfő

Forrás: MTI2019. 08. 30. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ruszlan Rjabosapkát nevezte ki főügyésznek, miután a 450 fős parlament számottevő többsége a 42 éves jogász mellett szavazott – közölték a helyi hatóságok pénteken.

Rjabosapkától azt várják, hogy gátat vessen a korrupciónak.

Elődje, Jurij Lucenko 2016 májusától töltötte be a tisztséget.

Péntekre virradóra létrejött az új kormány is, amelynek vezetőjévé Olekszij Honcsarukot választották. A tizenhét fős kabinetben két olyan tárcavezető is van – Okszana Markarova pénzügyminiszter és Arszen Avakov belügyminiszter -, akik már az előző kormányban is miniszteri tisztséget töltöttek be. Avakov 2014 februárja óta tölti be a hivatalt.

A július 21-i választások nyomán létrejött, új összetételű ukrán parlament, a Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada) csütörtökön kezdte meg munkáját a képviselők eskütételével. A törvényhozás egyik első lépése az volt, hogy – első olvasatban – eltörölte a képviselők mentelmi jogát. A mentelmi jog megvonása az Ukrajnát május óta vezető Zelenszkij kampányígéreteinek egyike volt.

Az új kormány megalakulása tápot adott olyan reményeknek is, hogy létrejöhet egy fogolycsere Oroszországgal. Egyes médiaeszközök tudni vélték, hogy már pénteken kicserélnének kölcsönösen 35 foglyot, köztük Oleg Szencov ukrán filmrendezőt és azokat az ukrán matrózokat, akiket 2018 novemberében fogtak el az orosz határőrök a Kercsi-szorosnál. Ezt orosz részről utóbb cáfolták, viszont az ukrán elnöki hivatal pénteki közleménye szerint folyamatban van a fogolycsere, bár még nem zárult le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.