Új migrációs stratégiával rukkoltak elő a jobbközép pártok

Megállapodásokat kötnének az Európai Unióval, lezárnák a kikötőket, és a menedékkérelmeket Olaszországon kívül bírálnák el, áll a jobboldali Liga új migrációs stratégiájában.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 03. 09. 15:37
null
Lampedusa, 2020. április 28. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a szicíliai Lampedusa kikötõjébe 2020. április 28-án. A kis hajón 100 migráns: 49 férfi, 44 nõ és 7 kiskorú érkezett Afrikából Olaszországba. MTI/EPA/ANSA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbközép pártok új stratégiát dolgoztak ki, hogy leszámolhassanak az illegális migrációval a többi kormánypárttal közösen. A Liga a párbeszéd híve, de nem változtatja meg a véleményét a bevándorlás kezelésének alapvető kérdéseiről – olvasható a V4NA hírügynökség oldalán.

A bevándorlás továbbra is komoly probléma az olasz államnak, az év eleje óta 5668 illegális bevándorló érkezett a déli partokhoz, míg a múlt év azonos időszakában 2553 fő, 2019-ben pedig csak 287 fő ért partot.

Mario Draghi miniszterelnök meghallgatta a jobbközép pártok tervét, és elfogadta a Liga vezetőjének, Matteo Salvininek az Európába delegált című programját, ami hatalmas előrelépés a migráció kezelésében, mivel lehetővé tenné a kikötők lezárását és a hazatoloncolások felgyorsítását a kibocsátó országokba. Jelenleg az a legfontosabb a kormányfő szerint, hogy fenntartsák az egyensúlyt a koalíciós pártok, különösen a Demokrata Párt és a Liga között a koronavírus okozta válság végéig. Mivel a migráció kérdésében a két párt teljesen más irányvonalat követ, ezért kompromisszumokra lesz szükség a válság hatékony kezeléséhez.

Az egyensúly fenntartására Mario Draghi a hivatalában hagyta a politikai háttérrel nem rendelkező Luciana Lamorgese belügyminisztert. A miniszterelnök, hogy kielégítse a koalíciós pártok elvárásait, kinevezett három helyettes minisztert is, mégpedig Carlo Sibiliát, Ivan Scalfarottót és Nicola Moltenit, akik az Öt Csillag Mozgalom, a Liga és a Viva Italia soraiból kerültek ki, így biztosíthatják a három legnagyobb koalíciós partnernek, hogy egyformán beleszólhassanak a belügyekbe.

Luciana Lamorgese belügyminiszter arról beszélt, hogy Tunéziában európai gazdasági beruházásokra van szükség azért, hogy az emberek ne induljanak el Európába.

– Most nincsen lehetőség új törvények és szabályozások életbe léptetésére, ezért elsősorban operatív szempontból kell végrehajtani a változtatásokat. Ha nő az útra kelt emberek száma, akkor logikus, hogy a Földközi-tengeren nő a halálesetek száma is, amit mindenképpen el akarunk kerülni – mondta Nicola Molteni belügyminiszter-helyettes.

Luciana Lamborgese a napokban leleplezte az NGO-hajók csalását. A hajók több napon keresztül szedik össze a migránsokat a tengeren, és egészen addig várnak, míg a hajók túlzsúfolttá nem válnak, vagy a migránsok között egészségügyi problémák ütik fel fejüket, és akkor kérnek csak kikötési engedélyt a máltai vagy az olasz parti őrségtől humanitárius vészhelyzetre hivatkozva.

A Liga képviselői szerint irányt kell változtatni mindenekelőtt azért, mert a számok egyre aggasztóbbak, és a nyáron invázió kezdődhet Olaszországba, hiszen egyre növekszik az érkező hajók száma. A nem kormányzati szervezetek folyamatosan gondot okoznak, mivel a Ión-tengeren három olyan NGO is ténykedik, amikkel szemben eljárást folytatnak, mert összejátszottak az emberkereskedőkkel, vagy pedig pénzt fogadtak el a migránsok átvételéért – derül ki a közleményből.

Ezeket a problémákat a Liga szerint csak a kikötők lezárásával és a menedékkérelmek Olaszországon kívüli elbírálásával lehetne megoldani. A Liga egyetért a miniszterelnök beiktatási beszédében elmondottakkal, miszerint azon fognak dolgozni, hogy az Európai Unióval összhangban, valamint a dublini megállapodást felülíró menekültügyi paktumoknak megfelelően több hazatelepítés történjen.

Az új oltási politikával és az exportblokkal a Liga szerint Mario Draghi megmutatta, hogy meg akarja védeni a nemzeti érdekeket.

A Liga továbbra is az illegális bevándorlás megállítását szorgalmazza, de nem támogatják ezekben a válságos helyzetekben a konfrontációt a kormányon belül, véleményük szerint a konstruktív párbeszéd a célra vezető, amelynek köszönhetően rövid időn belül megvalósulnak a határvédelemről alkotott terveik.

(Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók a szicíliai Lampedusa kikötőjében Fotó: MTI/EPA/ANSA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.