Új német találmány: karácsony „elvitelre”

Idén a karácsony nemcsak a gyerekeknek lesz meglepetésekkel teli, hanem a felnőtteknek is. A járvány miatt Európában elrendelt korlátozó intézkedések felforgatták a keresztény közösségek egyik legnagyobb ünnepét megelőző adventi készülődés időszakát is. Ebben az évben csak egy dolog biztos: rendhagyó ünnepek elé néz Európa.

Cseke Dóra
2020. 11. 25. 15:31
null
Berlin, 2020. november 16. Kézfertõtlenítésre figyelmeztetõ felirat a karácsonyi vásároknak otthont adó berlini Potsdamer Platzon 2020. november 16-án. Németországban a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére november 2-ától egy hónapra bezárták az éttermeket és a bárokat. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drive-in karácsonyi vásár

Karácsonyi dallamok, ünnepi villanyfüzérek, sőt műhó is hull, azonban a kocsiból kiszállni tilos, ez a szigorú szabály a világ legelső „drive-in” adventi vásárán a bajorországi Landshutban. A látogatók csak az autóban ülve gurulhatnak körbe a vásár területén, így élvezhetik a szokásos év végi program hangulatát. Ahogy a kocsisor araszol a kordonnal kijelölt folyosón, a kereskedők étlapokat nyújtanak be a járművek ablakán, a látogatók pedig a korridor végén adhatják le a rendelésüket á la carte. Rövid várakozás után mindenki az ablakon keresztül kapja meg a rendelését, szigorúan elvitelre. Németországban szinte az összes karácsonyi vásárt lefújták a koronavírus-járvány miatt, azonban a landshuti kereskedők szerették volna megmenteni nemcsak az év végi forgalmuk egy részét, hanem a karácsony hangulatát is. Ezért rukkoltak elő

a világ első drive-in karácsonyi vásárának ötletével, amely a korlátozások figyelembevételével ugyan csak ételt árusít, a kezdeményezés mégis sikert aratott a helyi közösségben.

– Jelenleg ez a legjobb megoldás, különben ki sem mozdulhatunk otthonról – nyilatkozik a letekert ablak mögül egy maszkos fiatalember a France2 televíziós csatornának. – Idén most hallok először karácsonyi dalokat – mondja boldogan egy másik maszkos férfi, jókora vattacukorral a kezében.

A világ legnagyobb „karácsonyfája”

A karácsonyi hangulat élenjáró őre Olaszország is. A világ legnagyobb karácsonyfája az Ingino-hegy oldalában, a középkori kisvárosra, Gubbióra néző lejtőn található. A „fa” nem más, mint a hegy oldalába villanyégőkkel rajzolt fenyőfa alakzat, amely 750 méter magas, és 8,5 kilométer hosszú elektromos kábel táplálja benne a rajzolat több mint 700 lámpáját. A karácsonyfa égőit minden évben jelképes „örökbefogadásra” ajánlják a helyiek számára, akik az általuk szponzorált karácsonyfaégővel az adott év valamely jeles eseménye előtt tiszteleghetnek. 2020-ban a világhírű fán már negyvenedik éve gyúlnak ki a fények. Az évforduló alkalmából dokumentumfilm készül a karácsonyfák ikonjává vált alkotásról. A filmet Gubbio városa december 5-én, 18 órakor sugározza a Facebookon.

Amazon-ellenes kampány

A franciaországi Strasbourgban azonban fellángoltak az indulatok, miután a járvány miatt a városvezetés lefújta a város egyik legnagyobb gazdasági és turisztikai zászlóshajójának számító év végi eseményt: a strasbourgi karácsonyi vásárt. A népszerű rendezvény idén ünnepelné 450. évfordulóját; írásos feljegyzések egészen 1570-ig vezetik vissza a vásár megrendezését.

Az ünnepi programot a történelem során eddig csak egyetlen alkalommal törölték el, mégpedig a második világháború első évében.

Napjainkban a város tíz helyszínén 300 árusítóbódéval megrendezett adventi esemény minden évben kétmillió látogatót fogad, és 250 millió eurós forgalmat bonyolít le, így a település kereskedőinek és vendéglátóinak egyik legfontosabb jövedelemforrásává vált. – Ez a mi halálos ítéletünk, valóságos kataklizma, amely olyan családokat tesz tönkre, amelyek generációk óta a karácsonyi vásár állandó árusítói között szerepelnek! – panaszolták a kereskedők. A franciaországi országos karantén kihirdetése óta az amerikai Amazon internetes óriáscég már így is lefölözte az év végi vásárlások jelentős részét Franciaországban. A hazai kereskedők védelmében szinte azonnal mozgalom indult Franciaországban Noël sans Amazon (Karácsony Amazon nélkül) néven, amelyhez a szomszédos Olaszország is csatlakozott.

Családi összejövetel a villamoson

Belgium lakossága viszont a rá jellemző humorral reagált a különös karácsonyra. A belga kormány a családi összejövetelek létszámát 6 főben maximalizálta, ezért a belgák azt javasolják egymásnak a közösségi hálózatokon, hogy az összejöveteleket tartsa mindenki a brüsszeli villamosokon, ahol – a korlátozott családi ünneppel ellentétben – a szardíniásdobozokat megszégyenítő utazó tömeget is engedélyeznek a hatóságok. A viccek másik kedvelt témája az az anomália, amely szerint a fenyőfa-árusítás engedélyezett, de a karácsonyfadíszeké nem, mert ez utóbbi nem tartozik a létfontosságú fogyasztási cikkek kategóriájába. A brüsszeli Grand Place-on ugyan felállították a város karácsonyfáját, de a közeli St. Catherine téren megszokott népszerű vásár, a Plaisirs d’hiver (téli vigasságok) idén elmarad.

Európa most Bécsre tekint, a városra, amely 1298 óta rendez karácsonyi vásárt, és amely talán a saját példájával fogja az utat mutatni Európában. Az ünnepi rendezvény az országos karantén idején zárva tart, további sorsáról december 6-án dönt az osztrák kormány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.