Új pártot alapítanak felvidéki magyarok

A 2020-as parlamenti választások előtt most a politikai térkép átrendeződése zajlik Szlovákiában, a szlovák térfélen éppúgy, mint a magyarok körében.

Beke Beáta (Kassa)
2019. 09. 15. 19:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt tíz év a széthúzásról és az ellenségeskedésről szólt a felvidéki magyar politikában. A 2020-as parlamenti választások előtt most a politikai térkép átrendeződése zajlik Szlovákiában, a szlovák térfélen éppúgy, mint a magyarok körében. Ennek jegyében a felvidéki magyarság az eddigi négy párt mellett valószínűleg egy ötödikből is választhat egy szűk fél év múlva. Miután ugyanis a Most-Híd vegyes párt országos tanácsa még augusztusban elutasította a Magyar Közösség Pártjával (MKP) a választási összefogást, megújult, valódi, hiteles és tisztességes magyar képviseletet hirdetett az a hat választópolgár, akik azt szeretnék, ha továbbra is lenne képviselete a felvidéki magyarságnak a szlovák parlamentben.

Az Összefogás mozgalomból kinőtt, most a szükséges tízezer aláírás összegyűjtésén fáradozó új politikai formáció előkészítő bizottságának tagjai Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője, Szabó Krisztián és Kotiers Róza civil aktivisták, Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója, Zászlós Gábor egykori miniszterelnök-helyettes, illetve Bauer Edit, az MKP korábbi európai parlamenti képviselőnője.

A kezdeményezők célja, hogy a mozgalmat Összefogás-Spolupatričnosť néven pártként is bejegyeztessék, továbbá választási listát hozzanak létre, biztosítva ezzel a magyar képviseletet a szlovák parlamentben. Egy igazságosabb és jobban kormányzott Szlovákiát, egyúttal a déli régiók gazdasági felzárkóztatását és a magyar közösség népességfogyásának megállítását is zászlajukra tűzték. Az aláírásgyűjtés mellett széles körű egyeztetéseket is kezdeményeztek. Már szeptember elején lezajlottak ezek a találkozók a Csemadok kulturális szervezet, a Diákhálózat, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége vezetőivel, majd később az MKP képviselőivel is asztalhoz ültek.

Másnap az MKP nyilatkozatot tett közzé, egyértelművé téve álláspontját. Ez – többek között – leszögezi: „A párt részéről pillanatnyilag semmilyen aláírásgyűjtési tevékenység nem zajlik. Minden olyan információ, nyilatkozat, ami ezt a tényállást megkérdőjelezné, hamis állításnak és a párt nevével való visszaélésnek minősül.”

A Most-Híd formációt és az MKDSZ-t (Magyar Kereszténydemokrata Szövetség) a szervezők nem szólították meg, hiszen azok egyértelművé tették, hogy együtt indulnak a választásokon. A parlamenti voksolás 2020. február 29-én lesz esedékes Szlovákiában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.