Új szintre léphetnek a romaintegrációs intézkedések

Tíz év munkája hozta meg gyümölcsét azzal, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadta a romák integrációjára vonatkozó keretstratégiáról szóló jelentést, ezzel a Magyarország által kezdeményezett romaintegrációs intézkedések új szintre léphetnek – közölte Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken.

Forrás: MTI2020. 09. 18. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A néppárti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az elmúlt tíz év, és a koronavírus-járvány okozta problémák még egyértelműbbé tették a romaintegrációs munka alapvető céljait, köztük az oktatás minőségének javítását, és a munkalehetőségek megteremtését.

– A célok elérése nem etnikai kérdés, hanem minden tagállam társadalmi érdeke. A roma kérdés nem politikai csatározások színtere, hanem megfontolt és megalapozott szakpolitikai döntéseket kíván – hangsúlyozta Járóka Lívia, a Fidesz néppárti képviselője.

Tájékoztatása szerint az elfogadott, következő tíz év feladatait meghatározó uniós parlamenti dokumentum a jelenlegi intézményi és pénzügyi struktúra továbbfejlesztését javasolja. Megerősíti az ellenőrzési rendszert és a különböző szakpolitikai területek átfogó kezelését, szükség esetén szankciók bevezetését sürgeti, a balkáni államok felzárkóztatásának fontosságát hangsúlyozza, valamint konkrét vállalásokat fogalmaz meg egyebek mellett a romaintegráció területén.

Járóka Lívia az Európai Parlament nyugat-balkáni kapcsolatokért felelős alelnökeként kiemelkedőnek nevezte, hogy a jelentés túlmutat az EU jelenlegi keretein, és segítő kezet kíván nyújtani a nyugat-balkáni romák számára is. Véleménye szerint bizakodásra ad okot az Európai Bizottság és Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos ezen a területen mutatott elkötelezettsége.

A képviselő végezetül arra szólította fel az uniós tagországok kormányait, hogy az Európai Parlament iránymutatásai mentén dolgozzanak ki olyan stratégiát, amely biztosítja a megkülönböztetésmentes, teljes és boldog életet minden európai roma ember számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.