Új választások jöhetnek Bolíviában

A bolíviai törvényhozás mindkét háza egyöntetűen arról döntött szombaton, hogy megsemmisíti az október 20-i választások eredményét.

Mártonffy Attila
2019. 11. 24. 20:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolíviai törvényhozás mindkét háza egyöntetűen arról döntött szombaton, hogy megsemmisíti az október 20-i választások eredményét, és új elnök- és parlamenti voksolást tartanak. Ezen azonban nem vehet részt Evo Morales száműzött elnök, valamint senki más, aki korábban már kitöltött két elnöki periódust – írja a Reuters.

A szocialista Moralest az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete az októberi elnökválasztás eredményének meghamisításával vádolja, valamint felróják neki, hogy törvénytelenül indult negyedjére is a hivatalért. A törvény elfogadását többek között az is lehetővé tette, hogy Morales hívei megszüntették az útakadályokat, lehetővé téve a különféle társadalmi csoportok vezetői, valamint Jeanine Áñez önjelölt ideiglenes elnök és sebtében kinevezett kormánya közötti tárgyalásokat.

Mindezzel együtt felcsillant a remény, hogy Bolíviában véget érnek a több mint egy hónapja tartó, és immár több mint harminc halálos áldozatot követelő villongások a tüntetők és a rendfenntartó erők között.

Mindazonáltal a szocialista párt (MAS) képviselői egyelőre többségben vannak a parlament mindkét házában, s közölték, találnak majd más elnökjelöltet. A törvényhozók abban is megállapodtak, hogy új választási bizottságot állítanak fel, amely majd kitűzi a választások időpontját. Morales hívei ugyanakkor szombaton követelték, hogy Áñez vonja vissza azt a törvényt, amely korlátlan hatalmat ad a hadseregnek úgymond a rend helyreállítására, továbbá garantálja, hogy nem indul eljárás a száműzött elnök és hívei ellen zavargások állítólagos szítása miatt.

Az ideiglenes kormány még pénteken terrorizmussal és lázítással vádolta meg Moralest, aki állítólag arra buzdította híveit Mexikóból, hogy blokádokkal zárjanak körül városokat. Sonia Chiri, a MAS szenátora nyújtotta be a szenátusban azt a tervezetet, amely megtiltaná, hogy őrizetbe vegyék Moralest és a vele ugyancsak Mexikóba szökött korábbi alelnökét, Álvaro García Linerát, továbbá eljárást indítsanak ellenük.

A büntetőjogi mentesség kiterjedne azokra a vezető tisztségviselőkre is, akiket Morales nevezett ki különféle szervezetek és hatósági intézmények élére – írja az MTI. Az ország ideiglenes államfője máris jelezte, nem hajlandó egy ilyen jogszabály aláírására. Áñez leszögezte: kormánya nem üldöz politikusokat, szakszervezeti vezetőket vagy civil tisztségviselőket, ugyanakkor semmiféle amnesztiára nem számíthatnak azok, akik bűncselekményeket vagy jogi visszaéléseket követtek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.