Új-zélandi őslakosok földi maradványait adta vissza egy berlini kórház a leszármazottaknak

A berlini Charité kórház visszaadta 109 új-zélandi őslakos földi maradványait az új-zélandi nemzeti múzeumnak.

Forrás: MTI2019. 04. 29. 21:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint 100 éve Németországba került koponyákat és csontvázakat hétfőn egy ünnepség keretében adták át a wellingtoni Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa és az őslakos népek, a maorik és az új-zélandi Chatham-szigeteken lakó moriorik képviselőinek.

A különböző korú és nemű emberektől származó csontokat sírokból ásták ki a 19. század végén és a 20. század elején. A visszaadási ceremónián a berlini kórház főigazgatója, Axel Radlach Pries etikátlannak és elfogadhatatlannak nevezte az emberi maradványok hajdani beszerzését.

Pries szerint „kezdettől helytelen volt feltételezni, hogy a népek rangsorolhatók”. „Vannak különbségek, az emberek és népek különbözőek, de a különbözőség nem jelent alá- és fölérendeltséget” – hangsúlyozta.

Thomas Schnalke, a berlini Orvostörténeti Múzeum igazgatója szerint a maori és moriori őslakosok maradványainak visszaszolgáltatásával a tudomány erkölcsileg felelős alapelveinek tett eleget.

Új-Zéland először 2010-ben kérte a maradványok visszaadását.

Az érintett őslakosközösségek képviselői azt hangsúlyozták, hogy „téren és időn átívelő szoros kapcsolat fűzi az őslakosokat az ősökhöz”, ezért kötelességük hazavinni a maradványokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.