Újabb aranyérmet veszíthetnek el az oroszok

Forrás: MTI2020. 02. 15. 21:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Sílövő Szövetség (IBU) 2013-ban és 2014-ben elkövetett doppingvétség miatt kétéves eltiltással sújtott két orosz versenyzőt, akik közül Jevgenyij Usztjugov 2014-ben tagja volt a szocsi játékokon aranyérmes orosz váltónak.

Az IBU szombati közlése szerint bizonyított, hogy Usztjugov a szteroidok közé tartozó oxandrolont használt, ezért megfosztották valamennyi eredményétől a vizsgált időszakban. Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) érvényesíti a határozatot, azaz megfosztja az orosz stafétát az elsőségétől, akkor Oroszország lecsúszik a hazai rendezésű játékok éremtáblázatának éléről.

Az orosz négyes kizárásával a németeké lesz az aranyérem, az osztrákoké az ezüst és a norvégoké a bronz. Az orosz csapat eredetileg 13 arannyal végzett az éremtáblázat első helyén, de azóta már két-két aranytól és ezüsttől megfosztották szintén doppingvétségek miatt, így 11 arannyal Norvégia fog az élre kerülni.

Az IBU szintén kétéves eltiltással sújtotta Szvetlana Szlepcovát, akinek szervezetében osztarin nevű tiltott szert találtak. Ő nem állt dobogón a szocsi játékokon.

Vlagyimir Dracsev, az orosz szövetség elnöke közölte, hogy Usztjugov és Szlepcova fellebbez a nemzetközi sportdöntőbíróságon (CAS) az IBU döntése ellen.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavaly novemberben közölte, hogy két orosz sílövő adatait megpróbálták törölni a moszkvai laboratóriumban, de számítógépes szakértőknek sikerült hozzáférniük a fájlokhoz.

A moszkvai labor akkreditációját 2015-ben szabálytalanságok miatt már bevonta a WADA, miután fény derült arra, hogy Oroszországban intézményesen folyt a doppingolás, de 2016-ban részben helyreállította a működését a biológiai útlevélprogrammal összefüggésben.

A labor működését januárban ismét korlátozták másfél hónappal azt követően, hogy a WADA laboratóriumi eredmények manipulálása miatt négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.