Újabb boltok nyitottak ki, de szigorodtak a higiéniai előírások

Csehországban csütörtökön tovább bővült a nyitva tartó üzletek száma, ugyanakkor szigorodtak az üzletek működtetésének higiéniai feltételei.

Forrás: MTI2020. 04. 09. 10:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden nyitva tartó üzlet kötelező biztosítani alkalmazottainak és a vevőknek is a szükséges fertőtlenítőszereket, az élelmiszerboltokban csak egyszeri használatú kesztyűvel lehet vásárolni, az alkalmazottak pedig az összes boltban kötelesek kesztyűt használni, amikor kiszolgálják a vevőt. A boltok vezetőinek biztosítaniuk kell azt is, hogy a vevők korlátolt számban lépjenek be az üzlethelységekbe, és vásárláskor ne torlódjanak fel.

Csehországban március 12-én zárták be az üzleteket és a vendéglőket. Kivételt csak az élelmiszerboltok, drogériák, trafikok, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő állomások és néhány más kiemelt fontosságú üzlet kapott. Később kinyithattak egyebek között a virágüzletek, a háztartási kellékeket és cikkeket, valamint a textilt árusító üzletek is.

Csütörtöktől kezdve megnyíltak főleg a sporttal és szabadidős tevékenységgel kapcsolatos boltok és szolgáltatások, a hobbimarketek, a vaskereskedések, illetve az építkezési kellékeket árusító üzletek.

További üzletek, szolgáltatások megnyitását a kormány a járványhelyzet alakulásától függően a húsvét utáni időszakra tervezi.

Csehországban csütörtökön reggel 5312 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 279-cel több mint szerdán. A szerdai növekedés mérsékelten meghaladja a múlt heti 253-as átlagot.

A Covid-19 betegségben eddig 104 személy halt meg, míg a gyógyultak száma 243-ra emelkedett. A halálesetek száma kedden tizenhárommal, a gyógyultaké pedig 62-vel emelkedett.

Az egészségügyi tárca honlapján megjelent kimutatás szerint eddig összesen 106 845 tesztet végeztek, ami nyolcezerrel több a szerdainál.

Csehországban sikerült megakadályozni a koronavírus-járvány ellenőrizetlen terjedését, ezért az ország megkezdheti a felkészülést a normális élethez való visszatérésre – jelentette ki Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján Prágában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.