Újabb dzsihadistákat engedtek szabadon Maliban

Újabb, mintegy 30 dzsihádistát engedtek el Maliban kedden, egy mali és egy francia állampolgár szabadságáért cserébe. A két túszt később az iszlamisták szabadon engedték.

Forrás: MTI2020. 10. 06. 22:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia állampolgárságú, humanitárius munkásként tevékenykedő Sophie Pétronint 2016 decemberében, a mali Soumaila Cissé volt ellenzéki vezetőt idén márciusban, egy kampánykörútja során rabolták el. Magát megnevezni nem kívánó hivatalos forrás szerint a kiszabadult túszok az ország északi részén lévő Kidal városban egy Bamakóba tartó repülőgépre szálltak. A nap folyamán korábban elengedett dzsihádistákat szintén északra szállították.

Korábban mali hatóságok Cissé elrablásával az al-Kaida terroristaszervezettel is kapcsolatban álló Amadou Koufa nevű dzsihadista csoportot gyanúsították.

A fegyveres konfliktus sújtotta országban számos szélsőséges fegyveres csoport tevékenykedik, akárcsak a térség más államaiban a Szahel-övezet és Szudán közötti térségben. Egyes csoportok hűséget esküdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak.

Ugyancsak kedden a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) feloldotta a Mali elleni szankciókat, amelyeket azt követően rendelt el, hogy augusztusban egy katonai puccs megbuktatta Ibrahim Boubacar Keita elnököt. A döntést azzal indokolták, hogy a nyugat-afrikai ország komoly lépéseket tett a normalizálódás felé Ba N'Daou nyugalmazott ezredes ideiglenes elnökké, valamint Moctar Ouane ideiglenes miniszterelnökké történt kinevezésével.

Az ECOWAS korábban komoly nyomást gyakorolt a juntára, hogy egy civil ideiglenes elnök kezébe adja át a hatalmat egy legfeljebb 18 hónapos átmeneti időszakra, amit követően választásokat kell tartani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.