Újabb hajót foglalt le Teherán

Az IRNA iráni állami hírügynökség úgy értesült, hogy a tartályhajót Busehr kikötőjébe irányították, és szállítmányát átadták az olajtermékek szétosztásával foglalkozó állami vállalatnak.

Magyar Nemzet
2019. 08. 05. 13:45
IRGC seizes foreign tanker
Az iráni hírtévé által közreadott felvétel a Forradalmi Gárda által elfogott járműről Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt a Perzsa-öbölben egy idegen tartályhajót, amely üzemanyagot csempészett egyes arab országokba – közölte tegnap az iráni állami televízió. A híradásban nem nevezték meg, hogy mely ország hajóját foglalták le. Az hangzott el, hogy a hajó 700 ezer liter üzemanyagot szállított, és hét, különböző nemzetiségű matrózt vettek őrizetbe fedélzetén. A tankert a Perzsa-öböl északi részén, Fárszi sziget közelében tartóztatták fel július 31-én. Az IRNA iráni állami hírügynökség úgy értesült, hogy a tartályhajót Busehr kikötőjébe irányították, és szállítmányát átadták az olajtermékek szétosztásával foglalkozó állami vállalatnak.

Nem ez az első hajó, amelyet az iráni hatóságok lefoglaltak. Július 14-én a panamai zászló alatt hajózó Riaht, 19-én pedig a Stena Impero brit olajszállítót is feltartóztatták. Teherán először azt állította, hogy a brit tankert az iráni hatóságok azért foglalták le, mert balesete volt egy iráni halászhajóval, összeütközött vele és kárt tett benne. A Stena Impero legénysége jelezte: nem tud az ütközésről és nem találtak arra utaló nyomokat. Az iráni hatóságok később hozzátették: az intézkedést az is indokolta, hogy a tanker fedélzetén környezetkárosító anyagok voltak.

Az iráni hírtévé által közreadott felvétel a Forradalmi Gárda által elfogott járműről
Fotó: MTI/EPA

Majd Irán azt állította: dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a tanker iráni felségvizeken, rossz sávban hajózott be délről a Hormuzi-szorosba, és lefoglalása az iráni hatóságok jogszerű válasza a Grace 1 iráni tartályhajó lefoglalására. A brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál foglalta le a Grace 1-et július elején azzal a gyanúval, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai kormánnyal szemben bevezetett szankciókat. A gibraltári önkormányzat múlt pénteken további harminc nappal, augusztus 20-ig meghosszabbította a Grace 1 kihajózási tilalmát.

A brit külügyminiszter korábban kizárta, hogy Nagy-Britannia a brit tartályhajó elengedéséért cserébe visszaszolgáltassa a Gibraltárnál lefoglalt iráni tankert. Az iráni vezetés előzőleg utalást tett a két ország közötti lehetséges cserére. Nagy-Britannia ráadásul a brit királyi haditengerészet Duncan nevű rombolóját is a Perzsa-öbölbe vezényelte, hogy segítse a brit zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajók biztonságos átkelését a Hormuzi-szoroson. Nagy-Britannia alapvető jelentőségű útvonalként tekint a Hormuzi-szorosra, amelyen évente 500 milliárd dollár értékű áru halad át, köztük a globálisan forgalmazott nyersolaj 20 és a cseppfolyósított földgáz 25 százaléka – írja az MTI.

Fehér házi meghívó

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a múlt hónapban meghívták a Fehér Házba, hogy találkozzon Donald Trump amerikai elnökkel – számolt be a The New Yorker című hetilap. Névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva a folyóirat azt írta, hogy Rand Paul republikánus szenátor közvetítő szerepet játszott a meghívás átadásában, amelyet hetekig tartó előkészületek előztek meg. Paul július közepén Irán New York-i nagykövetségén találkozott Zaríffal, aki az ENSZ-ben tett látogatást akkoriban. A szenátor azt javasolta az iráni politikusnak, hogy személyesen ismertesse Trumppal ötleteit arra vonatkozóan, hogy miként lehetne kilendíteni a holtpontról az iráni–amerikai viszonyt és megnyugtatóan rendezni az iráni nukleáris kérdést. A The New Yorker úgy tudja, hogy Paul az elnök jóváhagyásával ajánlotta fel Zarífnak a fehér házi látogatást. Zaríf azt válaszolta, Teherán beleegyezése szükséges ahhoz, hogy elfogadhassa a meghívást. A miniszter jelezte: attól tart, hogy látogatása csupán tartalmatlan fotózás lenne. Az iszlám köztársaság vezetői egyelőre nem adták áldásukat a találkozóra. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.