Újabb két hónap az atomalku megmentésére

Tovább csökkenti a nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeit Irán, ugyanakkor mintha még mindig reménykedne az atomalku megmentésében. Erre újabb hatvan napot adott az iráni államfő az európai hatalmaknak. Európa hitelt is felajánlott, ám erre Washingtonnak is rá kellene bólintania.

Magyar Nemzet
2019. 09. 05. 14:14
A boat of the Iranian Revolutionary Guard sails near to Stena Impero, a British-flagged vessel owned by Stena Bulk, at undisclosed place in Bandar Abbas port
A lefoglalt, brit lobogó alatt hajózó tanker a Hormuzi-szorosban Fotó: Wana News Agency Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haszan Róháni iráni elnök újabb két hónapot adott szerdán az európai hatalmaknak arra, hogy megmentsék a 2015-ös nukleáris megállapodást, ugyanis megítélése szerint nem valószínű, hogy a napokban meg tudnának állapodni arról, hogy az európaiak hogyan kompenzálják Teheránt az amerikai kilépésből és szankciókból fakadó hátrányokért. Hozzátette azonban, hogy ha nem lesznek sikeresek a tárgyalások az európai hatalmakkal, akkor tovább csökkentik azon kötelezettségeik számát az atomalkuban, amelyeket betartanak, és ennek a lépéssorozatnak immár rendkívüli hatása lesz. Konkrétumokat a távirati iroda szerint nem mondott.

Az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője kedden közölte: Irán akár két napon belül képes előállítani húszszázalékosra dúsított uránt, ha elszánja magát erre. Róháni ugyancsak kedden azt mondta a parlamentben: ma jelentik be a nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeik harmadik csökkentését, ha addigra az Európai Unió­val folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre. Tegnapi bejelentése tehát arra utal, hogy csütörtökön még semmiképp nem várható ilyen.

A lefoglalt, brit lobogó alatt hajózó tanker a Hormuzi-szorosban
Fotó: Reuters

Közben Franciaország az Egyesült Államok meggyőzésén munkálkodik, hogy egyezzen bele 15 milliárd dollár hitel folyósításába Iránnak. A pénzt európai országok adnák össze a washingtoni szankciók okozta gazdasági bajok orvoslására. A Párizsban tárgyaló Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes tegnap bejelentette, hogy Irán elfogadja a felajánlott hitelt, és ha értékesíthet napi 700 ezer hordó kőolajat, illetve szabadon rendelkezhet az ebből befolyó bevétele felett, akkor ezek fejében kész betartani a nukleáris megállapodás minden pontját. „Ez Franciaország ajánlata volt, amelyről most éppen folynak a tárgyalások” – mondta. A szóban forgó hitelt négy hónapra kapná Irán.

Az összeg a harmada annak, ami 2017-ben befolyt szénhidrogének eladásából. Irán a hitelt kőolaj-értékesítéséből törlesztené.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.