Újabb migránskaraván indult az Egyesült Államok felé

Közép-amerikai migránsok százai keltek át szerdára virradóra a guatemalai-mexikói határon, majd ezerfős csoportba szerveződve elindultak az Egyesült Államok déli határa felé, időközben azonban feltartóztatták őket a mexikói biztonsági erők.

Forrás: MTI2019. 06. 05. 23:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi rendőrség kísérte a menedékkérők karavánját az első nagyobb mexikói városig, Tapachuláig vezető autópályán. Azonban 18 kilométerre a várostól, Metapa falu közelében a mexikói katonai rendőrség, a bevándorlási hatóság és a szövetségi rendőrség mintegy kétszáz tagja útjukat állta. A hatóságok közölték: fegyvertelenül jártak el a menedékkérőkkel szemben, s arra kaptak utasítást, hogy buszokkal szállítsák el az embereket egy mezőre Tapachula mellett, ahol a migránsok elszállásáról és nyilvántartásba vételéről kell gondoskodniuk.

Az utóbbi hónapokban a mexikói biztonsági erők razziákkal és útszéli ellenőrző pontokkal igyekezték a migránsok kedvét szegni, hogy csatlakozzanak az ilyen karavánokhoz.

A migránsok közölték: az Egyesült Államok határához igyekeznek, ahol menedékkérelmet akarnak benyújtani.

Október óta több ezer közép-amerikai érkezett gyalog az Egyesült Államok déli határához, elsősorban az erőszak és a nyomor elől menekülve. Donald Trump amerikai elnök azonban nem akarja őket beengedni az országba.

A helyzet kiéleződését jelzi, hogy Trump kilátásba helyezte: június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, ami havonta 5 százalékkal fog nőni, míg október 1-jén el nem éri a 25 százalékot, hacsak Mexikó nem tesz azonnali intézkedéseket az egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatására.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter éppen ez ügyben tárgyalt a nap folyamán Washingtonban.

Az amerikai határőrség szerint több mint 144 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel májusban az Egyesült Államok déli határán, ami 32 százalékkal több, mint áprilisban. A hatóság közölte azt is, hogy a májusban regisztrált menedékkérők közül 57 ezren fiatalkorúak voltak, köztük 12 ezren egyedül voltak úton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.