Törökország újabb orosz Sz–400-as légvédelmi rakétákat vásárol

Megállapodás született Sz-400-as Triumf orosz légvédelmi rendszerek pótlólagos Törökországba szállításáról – közölte Andrej Mihejev, a Roszoboronekszport fegyverkereskedelmi vállalat vezetője vasárnap az Armija-2020 nemzetközi haditechnikai fórumon a Moszkvához közeli Kubinkában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 23. 15:25
null
Sz-400 orosz légvédelmi rendszer Fotó: Vitalij Kuzmin Forrás: www.vitalykuzmin.net
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pótlólagos vásárlásra a Törökországgal 2017-ben megkötött szerződésben van opció, Ankara már négy ezredkészletet megvásárolt. Ezeket az orosz fél tavaly október 23-ra, határidő előtt leszállította. Arra a felvetésre, hogy Ankara már 2021-ben megkapja-e az újabb Sz–400-asokat, az orosz fél kijelentette, hogy a pénzügyi modellről még meg kell állapodniuk.

Sz–400 orosz légvédelmi rendszerek. Fotó: Vitalij Kuzmin, Vitalykuzmin.net

Szergej Csemezov, a fejlett technikai eszközök kivitelére szakosodott Rosztyeh vállalat vezetője valószínűnek nevezete, hogy a két ország jövőre újabb szerződést köt Sz–400-asok beszerzéséről. Csemezov július 28-án Vlagyimir Putyinnak arról számolt be, hogy az eddigi tételek értéke 2,5 milliárd dollár volt.

A rendszerek egy részét Törökország hitelbe kapta meg. Hivatalosan nem közölték, hogy Ankara milyen pénznemben fizetett értük. Az Sz–400-asok beszerzése miatt az Egyesült Államok kizárta Törökországot az F–35-ös harcigép programból, és szankciókat helyezett kilátásba az orosz rendszerek hadrendbe állítása esetére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.