Újabb szélsőjobboldali támadás Németországban

Tizenegy halálos áldozata van a szerda éjszaka, a németországi Hanauban történt lövöldözésnek. Az elkövető előbb a város két vízipipabárjában nyitott tüzet, majd anyjával és saját magával is végzett. Szélsőjobboldali indíték húzódhat a háttérben.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 02. 20. 15:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán éjjel tíz óra környékén dördültek el az első lövések a Frankfurttól mintegy 25 kilométerre található német kisváros, Hanau egyik belvárosi vízipipabárjában. Az elkövető a bár vendégeire nyitott tüzet, majd elmenekült a helyszínről, hogy aztán felbukkanjon egy másik vízipipabárban két és fél kilométerrel arrébb. A két helyszínen a lövöldözés összesen kilenc áldozatot követelt. A Deutsche Welle információi szerint mindkét bárnak túlnyomóan kurd nemzetiségű vendégköre volt.

Az elkövető nyomára a rendőrség a szemtanúk leírásai és a gépkocsija alapján bukkant rá csütörtök hajnalban. A feltételezett tettest, a 43 éves német állampolgár Tobias Rathjent és 72 éves édesanyját holtan találták a lakásukban – a nyomozás szerint Rathjen hazatérve előbb az anyjával végzett, majd öngyilkos lett. Sportlövő volt, legálisan tartott fegyvert. Rendőrségi ügye nem volt, a biztonsági szervek nem tartották számon szélsőjobboldaliként.

Az eddigi információk szerint a támadás hátterében szélsőjobboldali indítékok állhatnak. Néhány nappal a lövöldözés előtt Rathjen közzétett egy videóüzenetet, majd találtak nála egy 24 oldalas levelet is, amelyben az indítékairól beszél. A Bild német lap értesülései szerint a levélben az elkövető különböző összeesküvés-elméletekről és titkos szervezetekről, háttérintézményekről beszél. Úgy érezte, hogy követik és megfigyelik. A levélben Rathjen kitért arra is, hogy bizonyos embereket meg kell semmisíteni, mivel már nem lehet őket kiutasítani Németországból.

Amennyiben igazak a szélsőjobboldali indíttatásról szóló feltételezések, ez lesz a harmadik ilyen ügy Németországban, kevesebb mint egy év alatt. Tavaly júniusban a kertjében gyilkolták meg a migrációpárti német politikust, Walter Lübckét, majd októberben antiszemita indítékból egy hallei zsinagóga ellen követtek el támadást, amelynek két halálos áldozata volt. – Minden lehetséges erővel azok ellen fogunk dolgozni, akik megpróbálnak megosztani bennünket Németországban – mondta Angela Merkel német kancellár tegnapi sajtótájékoztatóján – A rasszizmus egy méreg, a gyűlölet egy méreg, és ez a méreg jelen van a társadalmunkban, és túl sok bűncselekmény írható a számlájára.

A támadás után tegnap nyilatkozatot adott ki Németország négy legnagyobb iszlám egyesülete, amelyben azt kifogásolták, hogy a hatóságok nem tesznek meg mindent a szélsőséges nézetek ellen. A szervezetek szerint már hónapokkal ezelőtt sürgették az iszlamofóbia elleni fellépést. A német belügyminisztérium 2018-as adatai szerint 13 ezer szélsőjobboldali nézeteket valló német polgárt tartanak számon az országban.

Meseváros

Hanau városa a Majna folyón található, 25 kilométerre Frankfurttól. Folyóparti elhelyezkedése fontos közlekedési csomóponttá teszi a várost. A XVIII. század végén itt születtek a mesegyűjtő Grimm fivérek. Legutóbbi, 2011-es népszámláláskor 86 ezer lakosa volt, közülük húszezren külföldi háttérrel, túlnyomórészt törökök. A legfrissebb becslések szerint a város lakossága csaknem százezer főre növekedett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.