Újabb voksolás felé sodródik Izrael

Noha a pártoknak ma éjfélig van lehetőségük kormányalakításra, izraeli lapok elemzői teljességgel kizártnak tartják, hogy bármilyen szövetség sikerrel járna az utolsó pillanatban.

2019. 12. 10. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyossá vált, hogy március 2-án egy éven belül harmadszorra rendkívüli parlamenti választásokat tartanak Izraelben, miután a jobbközép Likud élén álló Benjamin Netanjahu és a hivatalban lévő miniszterelnök megbuktatását célul kitűző Beni Ganc, a Kék-fehér elnevezésű centrista tömörülés vezetője is belebukott a kormányalakítási tárgyalásokba. Noha a pártoknak ma éjfélig van lehetőségük kormányalakításra, izraeli lapok elemzői teljességgel kizártnak tartják, hogy bármilyen szövetség sikerrel járna az utolsó pillanatban.

Ezt támasztja alá, hogy Jaír Lapid, a Kék-fehér társelnöke a minap már a harmadik voksolás kapcsán arról beszélt, hogy lemond a Ganc és közte lévő rotációs megállapodásról az egységkormány megalakítása érdekében. A két magyar gyökerű politikus ugyanis korábban abban állapodott meg, hogy amennyiben pártjuk nyer, az első periódusban Ganc lett volna a miniszterelnök, majd Lapid vette volna át a posztot. Ganc az újabb voksolásra készülve arról beszélt, hajlandó lesz tárgyalni Netanjahuval a következő hónapokban, a csalás, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt vádemelés alatt álló kormányfővel, amennyiben az nem kéri az izraeli parlamentet (kneszet) arra, hogy mentelmi jogot biztosítson neki, írta a Háárec című izraeli hírportál.

Netanjahu ugyanakkor továbbra is görcsösen próbál szövetségest találni a hátramaradt 24 órában: a The Jerusalem Post hírportál beszámolója szerint a miniszterelnök az Izrael a Hazánk élén álló Avigdor Libermant sürgette egy erős nemzeti kormány létrehozására. Az már a szeptemberben megrendezett második voksolás után is egyértelművé vált, hogy Liberman jelentheti a mérleg nyelvét a kormányalakítások során, a veterán politikus – aki már az áprilisi első választások után megmenthette volna Netanjahut – ugyanis legutóbb megkétszerezte szavazótáborát. A világi felfogású Libermant azonban nem hatotta meg a kormányfő erőlködése: a Times of Israel szerint a politikus tegnap a legkedvezőbb ajánlatokat is elutasította.

– Példátlan nyomás alá kerültem az elmúlt napokban, amelyek során minden lehetséges pozíciót felkínáltak a koalícióban, illetve a kneszetben, amennyiben rábólintok egy szűk többségű kormányra. Mondanom sem kell, hogy ezeket határozottan elutasítottam – idézte Libermant az izraeli hírportál.

Gideon Szár, Netanjahu pártának egyik vezető képviselője tegnap úgy nyilatkozott: a jelenlegi kormányfőnek nincs esélye a kormányalakításra, még egy új voksolás esetén sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.