Újra kitört Indonézia legaktívabb tűzhányója

Vasárnap kitört a Jáva szigetén lévő Merapi vulkán, Indonézia legaktívabb tűzhányója.

Forrás: MTI2020. 06. 21. 10:18
null
Yogjakarta, 2020. mrcius 27. Az indonz Orszgos Katasztrfavdelmi gynksg (BNPB) ltal kzreadott kpen hamufelht lvell a magasba a Jva szigetn fekv Merapi tzhny Yogjakartbl nzve 2020. mrcius 27-n. MTI/EPA/BNPB/BNPB Fotó: MTI/EPA/BNPB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi földtani intézet szerint az első, néhány percig tartó kitörést körülbelül negyedóra múlva egy második is követte.

Beszámolók szerint a hamufelhő beterített néhány környékbeli falut, a tűzhányó hangos morajlását pedig több kilométeres távolságban is hallani lehetett.

Fotó: MTI/EPA

Az indonéziai földtani és vulkanológiai kutatóintézet ugyanakkor nem növelte meg a Merapira vonatkozó riasztás szintjét, amely a harmadik legmagasabb fokozaton van a tavaly augusztus óta tartó, folyamatos vulkanikus tevékenység miatt.

A hatóság figyelmeztetést adott ki a termékeny lejtőkön élőknek, hogy három kilométeres körzetben kerüljék el a krátert.

A 2968 méter magas hegy az ötszáz indonéziai vulkán legaktívabbja. Az utolsó nagyobb kitörése – 2010-ben – 353 ember halálát okozta. A 260 millió lakosú Indonézia a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.