Újra magyarügyet akar kreálni a brüsszeli baloldal

Nyílt levélben ítélték el tegnap a Fidesz és a KDNP EP-képviselői Donald Tusk nácizós kijelentését.

Magyar Nemzet
2020. 04. 24. 6:05
EU summit following the EU elections in Brussels
Az Európai Néppárt elnöke klasszikus liberális toposzt elevenített fel az interjúban Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levélben ítélték el tegnap a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői Donald Tusknak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének az Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos becsmérlő szavait.

– A demokráciában természetes, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyet. Azonban a politikai ellenfelünket minden alap nélkül nácinak nevezni ezidáig csak a baloldal jól ismert eszköze volt konzervatív politikusok és pártok ellen. Annál nagyobb csalódás, ha egy kereszténydemokrata párt vezetője tesz ilyet – közölte Deutsch Tamás, Hölvényi György és Hidvéghi Balázs, utalva arra, hogy a Fideszt és a KDNP-t is tagjai között tudó EPP vezetője nemrég a Der Spiegel német hírmagazinnak adott interjúban – a magyar járványellenes intézkedéseket bírálva – hasonlította Orbán Viktort Carl Schmitt német teoretikushoz, a náci ideológia kiszolgálójához.

Az Európai Néppárt elnöke klasszikus liberális toposzt elevenített fel az interjúban
Fotó: Reuters

– A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra – mondta az interjúban a lengyel politikus.

A magyar képviselők tegnapi levelükben felháborítónak nevezték Donald Tusk szavait. – Orbán Viktor soha semmi olyat nem tett vagy mondott, ami a párhuzamot indokolná – fejtették ki. – Egy ilyen szégyenteljes kijelentés ráadásul a náci terror milliónyi áldozatának – zsidóknak és nem zsidóknak – az emlékét is meggyalázza. Sérti az áldozatok emlékét és sérti mai leszármazottaik érzékenységét is. Cinikus és erkölcsileg elfogadhatatlan – tették hozzá, bocsánatkérést követelve Donald Tusktól.

A volt lengyel miniszterelnököt a wPolityce lengyel konzervatív hírportál szerkesztősége is bírálta tegnap. Magyar nyelven megfogalmazott üzenetükben tudatták: „Álláspontjával Donald Tusk egyedül van. A lengyel patrióták teljes mértékben értik Orbán Viktor miniszterelnök politikájának lényegét, és tudják, milyen nehéz feladat a kommunizmus, majd a posztkommunizmus és a gyermekded liberalizmus okozta károk után az ország újjáépítése”. Mint írják, a lengyel–magyar barátság mindkét nemzetnek fontos, aminek „Donald Tusk provokációi vagy a német sajtó beavatkozásai nem tudnak ártani”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.