Újra szavaz az alsóház a brexitről

Vitára és szavazásra engedte a londoni alsóház elnöke a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer nagy többséggel elvetett, a kormány által azonban csütörtökön harmadszor is beterjesztett megállapodást. Előző éjszaka a testület több szavazást is tartott, és az összes, a brexittel kapcsolatos lehetőségre nemet mondtak a képviselők.

Magyar Nemzet
2019. 03. 29. 12:27
A pro-Brexit supporter walks outside the Houses of Parliament, following the Brexit votes the previous evening, in London
Távozáspárti aktivista tiltakozik a parlament épülete előtt. Hisznek Nagy-Britanniában Fotó: REUTERS/Alkis Konstantinidis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vitát és a szavazást a kormány szándéka szerint ma tartja az alsóház, de csak az EU-val novemberben elért megállapodáscsomag egyik részéről, a kilépési feltételeket rögzítő, 585 oldalas dokumentumról, írta az MTI. A kormány erről a jogilag kötelező erejű dokumentumról leválasztaná a 26 oldalas politikai deklarációt, amely egyelőre vázlatosan körvonalazza az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszerének alapelveit. A politikai deklaráció konkretizálásáról még csak ezután kezdődnének a tárgyalások az EU-val.

Az e formában benyújtott kormányindítványról John Bercow házelnök csütörtök esti végzésében megállapította, hogy „új, lényegesen módosult” beterjesztésről van szó, ezért van lehetőség a vitára és a szavazásra. Előzetesen ő volt az, aki jelezte, a kormány nem szavaztathatja meg ugyanazt a javaslatot, amelyet már korábban elutasított a ház.

Andrea Leadsom, az alsóház vezetője jelezte a nap folyamán, hogy a brexit halasztásáról az EU-val elért megállapodás értelmében pénteken, brit idő szerint 23 óráig – közép-európai idő szerint éjfélig – el kell fogadni a megállapodást ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a rendezett távozásra megállapított új, május 22-i határnapon tudjon kilépni az Euró­pai Unióból. A múlt heti EU-csúcs döntése értelmében elfogadott brexitmegállapodás nélkül Londonnak április 12-éig kell jeleznie a brexitfolyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy hajlandó-e részt venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Ha az április 12-i határ­időig nincs előrelépés a brexitegyezmény elfogadása ügyében, és a brit kormány – jelenlegi hivatalos álláspontját fenntartva – az EP-választásokon sem kíván részt venni, akkor ezen a határnapon a brit EU-tagság elvileg megállapodás nélkül megszűnhet. Ennek lehetőségét azonban a londoni parlament többször is nagyon jelentős többséggel elutasította, így egyelőre nem egyértelmű, hogy e forgatókönyv megvalósulása esetén az áprilisi határidőhöz közeledve a törvényhozás és a kormány mit lépne. Erősen kétséges az is, hogy a kormány a brexitmegállapodáshoz harmadszorra meg tudná-e teremteni a többséget. A kisebbségi tory kormányt kívülről támogató, rendkívül EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) ugyanis eddig mereven elvetette a brexitmegállapodást.

Távozáspárti aktivista tiltakozik a parlament épülete előtt. Hisznek Nagy-Britanniában
Fotó: REUTERS/Alkis Konstantinidis

A DUP hozzáállása döntő fontosságú lehet, mivel a kormányzó Konzervatív Párt legnagyobb és legbefolyásosabb keményvonalas brexitpárti frakciócsoportjának – European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) – több tagja is közölte az elmúlt napokban, hogy kész lenne támogatni a brexitmegállapodást, ha a DUP is hajlandó lenne erre.

A tory EU-szkeptikus frakciócsoport és a DUP mindenekelőtt a brexitmegállapodás azon záradékát utasítja el, amelynek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben megkötni egy átfogó kétoldalú kereskedelmi egyezményt. E tartalékmegoldás (backstop) célja az, hogy ebben az esetben se kelljen visszaállítani a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország határán, amely a brexit után az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Ha ma estig nem lesz elfogadott brexitegyezmény, hétfőn valószínűleg ismét az alsóház elé kerülnek azok az alternatív javaslatok, vagy közülük néhány, amelyekről a képviselők szerdán saját kezdeményezésükre, a kormány ellenkezésével dacolva szavaztak. A szavazásra terjesztett nyolc indítvány közül egyik sem kapott többséget, de kettő közel járt ehhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.