Újraaktiválódhat a vírus a szervezetben

Egyre több, a Covid–19 koronavíruson már átesett betegnél diagnosztizálják újra a kórt Dél-Koreában. Az országban a megbetegedések száma április elején érte el a tízezer főt, és azóta gyakorlatilag megállt ezen a szinten. Tegnapig azonban már 222 embernél ismét kimutatták a koronavírust. A dél-koreai fejlemények akár a koronavírussal szembeni vakcina kutatására is nagy hatással lehetnek.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 29. 16:51
null
Szöul, 2020. április 15. A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ nõnek megmérik a testhõmérsékletét, mielõtt bemegy egy szöuli szavazóhelyiségbe a dél-koreai parlamenti választásokon Szöulban 2020. április 15-én. MTI/AP/Ri Dzsin Man Fotó: Ri Dzsin Man
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea az egyik első ország volt, amelyet a Covid–19-járvány komolyan érintett Kína után: a megbetegedések száma február második felében kezdett drasztikusan növekedni, február utolsó napján pedig már több mint háromezer beteg volt az országban. A rengeteg vírusteszttel és a fertőzések alapos visszakövetésével azonban a hatóságok meg tudták állítani a Covid–19 terjedését anélkül, hogy drasztikus karantént kellett volna elrendelniük. Miután a napi új fertőzések száma tíz alá csökkent, az ország két hete enyhítette az addigi korlátozásokat. Dél-koreai szakértők azonban újabban egy másik problémára hívják fel a figyelmet: a kelet-ázsiai országban eddig legalább 222, korábban már felépült beteg ismét elkapta a kórt, ami kérdéseket vet fel a vírus működéséről.

Az igazság az, hogy még mindig nagyon keveset tudunk a Covid–19-ről: nem tudjuk például, hogy mennyi ideig marad az ember szervezetében a vírus a felgyógyulás után vagy azt, hogy meddig nyújthatnak immunitást az antitestek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például arra figyelmeztetett az elmúlt hetekben: nincs rá bizonyíték, hogy a koronavírusból felépült betegek nem kaphatják el újra a kórt. Kulcskérdés lehet, hogy a Dél-Koreában jelentett új betegek esetében a vírus újraaktiválódásáról vagy ismételt újrafertőzésről van-e szó? Az első eset azt jelentené, hogy a javuló tünetek és az egészségi állapot ellenére a beteg szervezete nem tudta teljes mértékben legyőzni a vírust, és a betegség egy kis idő elteltével újra előjön. A másik eset sokkal aggasztóbb következményekkel járna, és azt jelentené, hogy a már egyszer meggyógyult és antitestekkel rendelkező személy ismét megfertőződik a vírussal.

A kutatók reményei szerint a dél-koreai betegek esetében inkább a vírus újraaktiválódásáról lehet szó. A koreai betegségkezelő- és megelőzőközpont (KCDC) a már felépült betegeket vizsgálja, hogy válaszokat találjanak a felvázolt kérdésekre. – A 25 vizsgált személyből 12-nél azonosítottuk a vírus nyomait a szervezetben – nyilatkozta a KCDC igazgatója, Dzsong Un Kjong a South China Morning Post lapnak. – Azt feltételezzük, hogy különböző betegeknél különböző ideig tart a vírus eltűnése, miután már megjelentek az antitestek – mondta a szakember.

Fontos kérdés lehet az is, hogy meddig tart a Covid–19-en már átesett beteg potenciális immunitása, tehát mennyi ideig vannak jelen a szervezetében antitestek. A korábbi koronavírusok vizsgálatánál a kutatók arra jutottak, hogy az immunitás fokozatosan gyengül, de egy év után az antitestek még fellelhetők az emberi testben. Jelenleg legalább száz különböző, a Covid–19 elleni vakcina van fejlesztés alatt, amelyektől a vírus elleni védelmet várják. A korábbi betegek potenciális visszafertőzéséről szóló adatok viszont komolyan befolyásolhatják a kutatást vagy akár vissza is vethetik azt hosszú hónapokkal, évekkel – elvégre a koronavírus más típusai, a SARS és a MERS ellen sem rendelkezünk még vakcinával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.